Nemecká vláda schválila návrh zákona o platovej rovnosti mužov a žien

NETKY.SK • 11 Január 2017, 15:17 • 2 min
Nemecká vláda schválila návrh zákona o platovej rovnosti mužov a žien

BERLÍN - Nemecká vláda dnes schválila návrh novej legislatívy, ktorá má pomôcť zabezpečiť, aby muži aj ženy dostávali za rovnakú prácu rovnakú mzdu.

slovakia

left justify in out

Podľa návrhu zákona ľudia vo firmách, ktoré majú viac ako 200 zamestnancov, budú mať právo dozvedieť sa, podľa akých kritérií dostávajú mzdu, a či sú muži a ženy vo firme platení za rovnakú prácu rovnako.

 

Manuela Schwesigová, ministerka pre rodiny a ženy uviedla, že zákon prinesie transparentnosť a miliónom žien pomôže odstrániť rozdiely v platoch. Zamestnanci sa dokonca budú môcť súdiť s firmou, ak im nebude schopná dokázať, že ich mzda je férová.

 

Firmy s viac ako 500 ľuďmi budú tiež musieť zverejňovať pravidelné aktualizácie mzdových štruktúr, aby ukázali, že dodržiavajú zákon o rovnosti platov oboch pohlaví.

 

Ženy v Nemecku zarábajú v priemere o 21 % menej ako muži. To je horšie ako celoeurópsky priemer z roku 2015, keď bol rozdiel v mzdách medzi oboma pohlaviami 16,5 %.

 

Jednou z príčin veľkého rozdielu medzi priemerným zárobkom mužov a žien v Nemecku je aj fakt, že mnohé ženy pracujú na slabšie platených miestach, alebo sú zamestnané len na čiastočný úväzok, aby sa mohli starať o deti.

 

Kritici novému zákonu vyčítajú, že vyvolá nepriateľstvo na pracoviskách a zvýši byrokraciu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies