Nemecká vláda schválila ďalšie sprísnenie azylových predpisov

NETKY.SK • 3 Február 2016, 15:01 • 2 min
Nemecká vláda schválila ďalšie sprísnenie azylových predpisov

BERLÍN - Žiadateľov o azyl v Nemecku čaká ďalšie sprísnenie predpisov. Po niekoľkých týždňoch sporov dnes koaličná vláda v Berlíne schválila návrh zákona, ktorý okrem iného obmedzí zlučovanie rodín utečencov a urýchli rozhodovanie o žiadostiach niektorých azylantov, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Hlavným bodom uznesenia kabinetu je vytvorenie osobitných prijímacích stredísk, kde budú žiadosti o azyl osôb z tzv. bezpečných krajín pôvodu spracované v zrýchlenom konaní. Títo ľudia môžu byť tiež hneď vrátení do krajín svojho pôvodu.

 

Po viacerých balkánskych štátoch Berlín zaradí na zoznam bezpečných krajín pôvodu aj Alžírsko, Maroko a Tunisko, čo uľahčí posielanie azylantov späť do týchto štátov.

 

Nová právna úprava predpokladá pozastavenie zlučovania rodín - prisťahovania príbuzných - na dva roky v prípade utečencov, ktorí nemajú automaticky právo na azyl, avšak priznajú im tzv. doplnkovú (subsidiárnu) ochranu, určenú pre osoby, ktoré by sa po vrátení do krajiny pôvodu mohli stať obeťami perzekúcie.

 

Tí, ktorým udelili azyl, budú mať naďalej právo žiadať o príchod rodinných príslušníkov do Nemecka.

 

Vláda okrem toho schválila nové opatrenia umožňujúce vyhostenie azylantov i ďalších cudzincov, ktorých odsúdia na viac ako rok väzenia za trestné činy ako ublíženie na zdraví, vražda alebo znásilnenie.

 

Prijatý návrh zákona, známy v Nemecku ako Azylový balík II, je súčasťou úsilia vlády kancelárky Angely Merkelovej o zníženie prílevu migrantov do krajiny.

 

Vlani prišlo do Nemecka takmer 1,1 milióna migrantov a utečencov. Migračnú vlnu nezastavila ani zima, keď v januári zaznamenali v krajine príchod 91.671 azylantov, čo je v priemere takmer 3000 za deň, vyplýva z údajov, ktoré agentúre DPA poskytli nemecké úrady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona