Nemecká vláda sa dohodla na minimálne mzde: Bude 8,5 €/hodinu

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 10:43 • 2 min
Nemecká vláda sa dohodla na minimálne mzde: Bude 8,5 €/hodinu

BERLÍN - Nemecká vládna koalícia sa dohodla na podobe minimálnej mzdy. Tá bude vo výške 8,5 eura na hodinu, pričom zákon o minimálnej mzde by mal platiť od budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Podľa dosiahnutej dohody by dlhodobo nezamestnaní mali dostávať v prípade, že sa zamestnajú, menej peňazí než stanovenú minimálnu mzdu. Nižšiu ako minimálnu mzdu by mohli dostávať počas prvých šiestich mesiacov v novom zamestnaní. V utorok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje blízke rokovaniam. 

 

Nemecká ministerka práce Andrea Nahlesová mala v úmysle uplatniť túto výnimku iba na tých zamestnaných, na ktorých ich zamestnávatelia dostali dotáciu. Potom by sa toto opatrenie dotklo menej než 20 tis. ľudí. Kompromisný návrh by nemecká vláda širokej koalície mala schváliť v stredu a zákon by mal dolnou komorou parlamentu prejsť v júli. Spomedzi 28 krajín EÚ existuje minimálna mzda v 21 krajinách. Krajiny, ktoré minimálnu mzdu nemajú, zvyknú mať menej odvetví s nízkymi mzdami, väčšinu ich zamestnancov chránia kolektívne zmluvy dohodnuté medzi zamestnávateľmi a odbormi. V Nemecku počet pracovníkov, ktorých sa týkajú kolektívne zmluvy, klesol na 59 % zo 70 % v roku 1998.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies