Nemecká vláda predstavila nový zákon o integrácii utečencov

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 16:40 • 2 min
Nemecká vláda predstavila nový zákon o integrácii utečencov

BERLÍN - Lídri nemeckých koaličných strán sa dohodli na podobe nového zákona o integrácii utečencov, ktorým v krajine poskytli azyl, oznámila dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pripravovaný integračný zákon pred hlasovaním v parlamente vláda ešte prerokuje s najvyššími predstaviteľmi jednotlivých spolkových krajín. Zákon podľa nemeckej vlády počíta so širokou škálou opatrení ako účinne integrovať prijatých migrantov. Do Nemecka prišlo vlani viac než 1,1 milióna migrantov a utečencov.


Legislatíva garantuje migrantom ľahšie možnosti získať zamestnanie, zároveň ich však zaväzuje absolvovať integračné kurzy. "Povinnosti a záväzky platia pre všetkých, ktorí k nám prichádzajú," vyjadrila sa na dnešnej tlačovej konferencii nemecká kancelárka Angela Merkelová.


Návrh citovaného zákona počíta so zriadením tisícok vládou dotovaných "pracovných príležitostí" pre migrantov. Ruší sa ním tiež trojročná lehota, v rámci ktorej sú žiadatelia o azyl primárne vylúčení z procesu uchádzania sa o miesto, pokým sa ho nepodarí obsadiť uchádzačom z Nemecka alebo inej krajiny Európskej únie. O tieto miesta sa však nebudú môcť uchádzať ekonomickí migranti.


Na základe nového zákona by sa mala tiež utečencom skrátiť čakacia doba na integračné kurzy nemeckého jazyka. Kurzy sa však pre nich stanú povinnými, a to aj v prípade, že ovládajú základy nemeckého jazyka.


Zákon tiež obmedzuje slobodu pohybu migrantov a navrhuje bližšie nešpecifikované "dôsledky" pre tých, ktorí sa presunú z úradmi určeného miesta. Agentúra AP však uvádza, že nie je jasné, či sa toto opatrenie bude vzťahovať na iba na žiadateľov o azyl alebo aj na tých, ktorým už azyl udelili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies