Nemecká vláda otvára dvere ešte viac, za migrantom bude môcť pricestovať celá jeho rodina

NETKY.SK • 9 Máj 2018, 19:03 • 2 min
Nemecká vláda otvára dvere ešte viac, za migrantom bude môcť pricestovať celá jeho rodina

BERLÍN - Nemecká vláda schválila v stredu novú právnu úpravu pre migrantov, ktorým zatiaľ nebol priznaný azyl, no majú tzv. doplnkovú (subsidiárnu) ochranu. Novela zákona, ktorú ešte musí schváliť parlament, umožňuje, aby do Nemecka mohli znovu prichádzať ich rodinní príslušníci. Takéto zlučovanie rodín je v Nemecku už vyše dva roky pozastavené, pripomenula agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V súlade s novými pravidlami, ktoré v prípade schválenia v parlamente nadobudnú účinnosť 1. augusta, bude môcť za migrantmi s priznanou doplnkovou ochranou prísť mesačne maximálne 1000 blízkych príbuzných. Status doplnkovej ochrany je určený pre osoby, ktoré nemajú automaticky právo na azyl, avšak po vrátení do svojej vlasti by sa mohli stať obeťami perzekúcie. V Nemecku ho prisúdili napríklad mnohým migrantom, ktorí utiekli pred vojnou v Sýrii.

 

Nemecká vláda uviedla, že rodinní príslušníci takýchto migrantov - ich manželia, manželky či neplnoleté deti alebo naopak rodičia neplnoletých migrantov - nebudú mať na príchod do krajiny právo automaticky. Ich prípady budú totiž jednotlivo posudzovať kompetentné orgány, ktoré zohľadnia, v akej humanitárnej situácii sa nachádzajú.

 

Žiadať o tzv. zlúčenie rodín nebudú mať nárok migranti, ktorí vstúpili do manželstva až po úteku z domoviny či osoby, ktoré spáchali závažné zločiny alebo ich nemecké orgány považujú za bezpečnostnú hrozbu. Výnimku v tomto smere dostanú len tí migranti, ktorí budú schopní úradom dokázať, že už sa vzdali svojich extrémistických názorov. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer v tejto súvislosti povedal, že takéto prípady bude osobne posudzovať.

 

"Celkovo tento návrh zákona zabezpečuje rozumnú rovnováhu medzi záujmom na zlučovaní rodín... a integračnou kapacitou systému prijímania (utečencov v Nemecku)," zhodnotil novelu Seehofer.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies