Nemecká vláda očakáva, že Grécko dodrží dohodnuté reformy

NETKY.SK • 5 Január 2015, 12:07 • 2 min
Nemecká vláda očakáva, že Grécko dodrží dohodnuté reformy

BERLÍN - Nemecká vláda očakáva, že Grécko bude dodržiavať podmienky medzinárodného úverového programu aj po voľbách, ktoré sa uskutočnia 25. januára a mohli by znamenať zmenu vlády.

slovakia

left justify in out

V nedeľu to uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Grécko v minulosti plnilo zmluvné podmienky. Vláda predpokladá, že krajina bude pokračovať v plnení zmluvných záväzkov smerom k trojke,“ povedala Merkelová. Trojku medzinárodných veriteľov Grécka tvorí Európska centrálna banka (ECB), Európska komisia (EK) a Medzinárodný menový fond (MMF). "Každá nová vláda musí dodržať záväzky zo zmlúv predchádzajúcej vlády,“ doplnila. 

 

Georg Streiter, hovorca nemeckej vlády, však odmietol komentovať správy, ktoré sa objavili v magazíne Spiegel. Nemecká vláda je podľa nich presvedčená, že eurozóna bude schopná vyrovnať sa s odchodom Grécka, ak sa to ukáže ako nevyhnutnosť. Kancelárka Angela Merkelová aj minister financií Wolfgang Schäuble sú presvedčení, že eurozóna od obdobia kulminácie dlhovej krízy z roku 2012 implementovala dostatok reforiem, aby sa potenciálny odchod Grécka z eurozóny dal zvládnuť, napísal týždenník. 

 

Na tieto správy však reagoval minister hospodárstva Sigmar Gabriel. Nemecká vláda podľa neho chce, aby Grécko zostalo v eurozóne s tým, že neexistujú žiadne možné plány, ktoré by počítali s opačnou situáciou. "Cieľom nemeckej vlády, EÚ a samotnej gréckej vlády je udržať Grécko v eurozóne,“ povedal Gabriel. "Neexistovali a neexistujú žiadne plány, ktoré by rátali s opačnou situáciou,“ doplnil minister s tým, že eurozóna je v súčasnosti stabilnejšia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies