Nemecká vláda chce zaviesť daň z leteckej dopravy

NETKY.SK • 2 September 2010, 11:39 • 2 min
Nemecká vláda chce zaviesť daň z leteckej dopravy

Nemecká vláda chce zaviesť daň z leteckej dopravy

slovakia

left justify in out

img

Nemecká vláda v snahe nájsť ďalšie prostriedky na zníženie rozpočtového deficitu chce od 1. januára 2011 zaviesť novú daň pre pasažierov, ktorí prejdú letiskami v krajine. Kabinet odhaduje, že poplatok prinesie do rozpočtu 1 miliardu eur ročne. Navrhovaná daň je súčasťou balíka úsporných opatrení, ktorý dnes vláda schválila.
      Takzvaná "zelená" daň však povedie k zdraženiu leteniek. V prípade letov na dlhé vzdialenosti pasažieri zaplatia do štátnej pokladnice 45 eur, na krátkych trasách v rámci Európy to bude 8 eur a stredne dlhé lety, napríklad do Egypta, zdražejú o 25 eur.
      Nemecká asociácia leteckých spoločností odhaduje, že počet cestujúcich tak klesne ročne o 5 miliónov a aerolínie presunú zhruba 10.000 pracovných miest z Nemecka do zahraničia. Na ilustráciu, v roku 2009 prešlo letiskami v Nemecku 182 miliónov cestujúcich.
      Daň sa dotkne najmä leteckých spoločností, ktoré zabezpečujú diaľkové lety, ako sú Lufthansa, British Airways či Air France-KLM.
      Asociácia nemeckých letísk dúfa, že parlament tento návrh zablokuje. Pripomína, že po zavedení poplatku sa znížia príjmy z daní, ktoré smerujú do pokladníc spolkových štátov a peniaze sa z regiónov presunú do Berlína.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies