Nemecká vláda chce výrazne obmedziť počet azylantov z Afganistanu

NETKY.SK • 28 Október 2015, 15:12 • 2 min
Nemecká vláda chce výrazne obmedziť počet azylantov z Afganistanu

BERLÍN - Nemecká vláda chce v spolupráci s afganskou vládou výrazne obmedziť počet uchádzačov o azyl prichádzajúcich z tejto ázijskej krajiny. Vyhlásil to dnes nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere, ktorého cituje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Afganistan sa umiestňuje v tomto mesiaci, a tiež v priebehu celého roka, zatiaľ na druhej priečke zoznamu krajín pôvodu. To je neakceptovateľné," povedal de Maiziere v Berlíne. Medzi azylantmi navyše podľa neho rastie podiel Afgancov zo strednej vrstvy. "Sme zajedno s afganskou vládou: Toto nechceme," doplnil de Maiziere s tým, že afganská mládež a stredná vrstva by mali zostať vo svojej vlasti, aby ju mohli budovať. Berlín a Kábul sa teraz budú snažiť o zvýšenie počtu vrátených azylantov a zmenu "rozhodovacej praxe".

 

De Maziere v tejto súvislosti vyhlásil, že nemeckí vojaci a policajti prispeli k tomu, aby bol Afganistan bezpečnejším, a Kábul tiež dostal rozsiahlu rozvojovú pomoc. "Dá sa teda očakávať, že Afganci zostanú vo svojej krajine," tvrdí nemecký minister, hoci pripúšťa, že "bezpečnosť v Afganistane prirodzene nie je tak vysoká ako inde"De Maiziere podľa vlastných slov ráta vo všeobecnosti s razantným zvýšením počtu prípadov, keď nemecké úrady neúspešných žiadateľov o azyl vyhostia alebo títo odcestujú dobrovoľne. Nástup nového trendu očakáva už v najbližších týždňoch, a to vďaka nedávno prijatým zmenám v nemeckých azylových zákonoch. Nemecko pritom budú musieť opustiť "desaťtisíce odmietnutých žiadateľov o azyl z Balkánu", varoval minister.

 

De Maiziere dnes v súvislosti s migračnou krízou zároveň kritizoval prístup Rakúska k zvládaniu vlny utečencov prichádzajúcich v uplynulých dňoch po tzv. balkánskej trase. Týchto utečencov podľa neho "bez akéhokoľvek predošlého varovania po zotmení privážali na určité miesta a odtiaľ prichádzali nepripravení a bez akéhokoľvek zaopatrenia na nemeckú hranicu". Ich prijímanie v Bavorsku zvládli len s najvyšším vypätím. Rakúsko však v utorok prisľúbilo, že "sa opäť vráti k usporiadanému postupu", povedal de Maiziere.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies