Nemecká vláda bude rokovať o prepracovanej koncepcii civilnej ochrany

NETKY.SK • 22 August 2016, 19:45 • 2 min
Nemecká vláda bude rokovať o prepracovanej koncepcii civilnej ochrany

BERLÍN - Nemecká vláda chce chrániť krajinu pred hrozbami, ktoré predstavuje terorizmus, kybernetické alebo vojenské útoky, prepracovanou koncepciou civilnej ochrany z dielne rezortu vnútra v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Obsah 70-stránkového návrhu dokumentu priblížila dnes tlačová agentúra DPA, ktorá ho má k dispozícii. Podľa rovnakého zdroja sa občanom odporúča v súlade s výzvami úradov z nedávnej minulosti, aby si urobili zásoby potravín, čo však opozičná strana Ľavica označuje za vyvolávanie paniky.

 

Predstavy vlády v danej oblasti by hneď po stredajšom rokovaní spolkovej vlády mal širokej verejnosti prezentovať spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere. Rezort, na ktorého čele stojí, sa vopred k obsahu nechcel vyjadriť. Jeho hovorca však zdôraznil, že koncepciu civilnej ochrany aktualizovali naposledy v Nemecku v roku 1995. Vzhľadom na pozmenenú bezpečnostnopolitickú situáciu bolo prepracovanie koncepcie plánované už dlhší čas. "Je to dlhodobý, ba dlhoročný proces," podčiarkol a dodal, že nejde o reakciu na analýzu ohrozenia z uplynulých dní.

 

Dokument podrobne popisuje opatrenia, ktoré sú z hľadiska spolkovej vlády potrebné pre zabezpečenie funkčnosti štátu a vlády, obranyschopnosti krajiny, ako aj zásobovania a ochrany obyvateľstva. Osobitný dôraz sa kladie na zásobovanie občanov okrem iného pitnou vodou, potravinami a liekmi.

 

Občania by si v zmysle návrhu mali robiť aj zásoby vlastnej energie, aby preklenuli v prípade potreby čas do príchodu štátom organizovanej pomoci. Mali by mať k dispozícii na obdobie piatich dní po dva litre vody na osobu a deň, ako aj potraviny na obdobie desiatich dní.

 

Hovorca ministerstva vnútra v Berlíne však podčiarkol, že mnohé z aspektov, o ktorých teraz bude rokovať nemecká vláda, nie sú nové. Spolkový úrad pre ochranu obyvateľstva a pomoc pri katastrofách poskytuje už dlho pomoc a tipy pri príprave súkromných domácností na krízové situácie. "To nemá s vyvolávaním paniky vôbec nič spoločného," zdôraznil v reakcii na kritiku opozície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies