Nemecká tajná služba: Nemysleli sme si, že IS zneužije migračný tok

NETKY.SK • 10 Apríl 2016, 09:26 • 2 min
Nemecká tajná služba: Nemysleli sme si, že IS zneužije migračný tok

BERLÍN - Nemecká tajná služba podcenila Islamský štát (IS). Možnosť, že by táto teroristická organizácia zneužila migračný prúd na prepašovanie svojich stúpencov do Nemecka, totiž považovala za nepravdepodobnú. V rozhovore pre dnešné vydanie týždenníka Welt am Sonntag to uviedol prezident Spolkovému úradu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen.

slovakia

left justify in out

"Medzičasom už vieme, že čo sa týka IS, musíme sa občas ešte čo-to doučiť. Aj keď preň nebolo nevyhnutné vmiešať svojich ľudí medzi utečencov, urobil to. Ja to volám demonštrácia sily," povedal Maassen.

 

Veľkým problémom pri identifikácii migrantov prichádzajúcich do Nemecka je, že približne 70 percent z nich nemá platné cestovné doklady. Úrady ich registrujú len na základe údajov, aké im migranti sami nahlásia, uviedol šéf nemeckej tajnej služby.

 

"Obávam sa, že my a naše partnerské tajné služby máme síce v našich databázach informácie o nebezpečných osobách, ale mohlo sa stať, že sem prekĺzli pod falošnou identitou," poznamenal najvyšší predstaviteľ nemeckej kontrarozviedky.

 

Maassen v rozhovore zopakoval varovanie pred možnými teroristickými útokmi v Nemecku. "IS chce vykonať teroristické útoky aj proti Nemecku a jeho záujmom. Vyhlásil to verejne v rámci svojej propagandy. Nemecké mestá boli menované v súvislosti s ďalšími metropolami ako Paríž, Londýn či Brusel," zdôraznil Maassen. Dodal však, že nemecká tajná služba nemá v súčasnosti žiadne konkrétne poznatky o plánoch teroristických útokov v Nemecku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies