Nemecká tajná služba BND plánuje vyčleniť 100 mil. eur na sledovanie internetu

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 11:55 • 2 min
Nemecká tajná služba BND plánuje vyčleniť 100 mil. eur na sledovanie internetu

BERLÍN - Nemecká tajná služba BND chce rozšíriť monitorovanie internetových stránok a plánuje na to vyčleniť 100 miliónov eur. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na článok v najnovšom vydaní nemeckého týždenníka Der Spiegel, podľa ktorého tajná služba použije tieto peniaze na nákup novej techniky a nábor zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Týždenník zverejnil informáciu len pár dní pred návštevou amerického prezidenta Baracka Obamu v Berlíne, počas ktorej sa s veľkou pravdepodobnosťou nevyhne ani otázkam o sledovaní internetu. Bývalý agent CIA Edward Snowden totiž médiám prezradil, že americké tajné služby získavali údaje z telefonickej a internetovej komunikácie. Škandál, ktorý vyvolal tzv. program PRISM, otriasol nielen verejnosťou v USA, ale na celom svete.

Mnohí obyvatelia bývalého východného Nemecka majú ešte v živej pamäti neustále "špehovanie" tajnej služby Stasi.

Nemecká tajná služba BND sa k článku v týždenníku nevyjadrila, ale viacerí politici v Berlíne nešetrili kritikou. Podľa ministerky spravodlivosti Sabiny Leutheusser-Schnarrenbergerovej reakciou Nemecka na americký škandál by nemalo byť rozhodnutie o sledovaní nemeckej verejnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies