Nemecká SPD sa po viac ako 4 rokoch vyhupla nad hranicu 30 percent preferencií

NETKY.SK • 9 Február 2017, 08:11 • 2 min
Nemecká SPD sa po viac ako 4 rokoch vyhupla nad hranicu 30 percent preferencií

BERLÍN - Preferencie Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) sa podľa výsledkov najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu Forsa ďalej zvýšili a prvýkrát po vyše štyroch rokoch (od októbra 2012) prekonali hranicu 30 percent.

slovakia

left justify in out

Navyše táto vládna strana ďalej znižuje náskok koaličných partnerov z únie CDU/CSU, ktorý sa "scvrkol" z niekdajších 16 na tri percentuálne body.

 

CDU/CSU podporuje aktuálne 34 percent voličov, SPD sa dostala v súčasnosti na 31 percent, čo znamená desaťpercentné zvýšenie preferencií sociálnych demokratov od 24. januára, keď oznámili, že ich volebným lídrom bude (bývalý predseda Európskeho parlamentu) Martin Schulz, a päťpercentné zvýšenie preferencií v priebehu jediného týždňa.

 

Obaja súperi v boji o post šéfa spolkovej vlády sa tešia momentálne zhodne podpore po 37 percent voličov, čo v prípade Martina Schulza znamená zvýšenie o štyri percentá, kým u súčasnej kancelárky Angely Merkelovej päťpercentný pokles.

 

Zásadný rozdiel je zatiaľ u voličov v posudzovaní politickej kompetentnosti oboch straníckych táborov na vládnutie, kým SPD je v tomto aspekte napriek dvojpercentnému zlepšeniu ukazovateľa na 13 percentách, strany únie CDU/CSU považuje v tomto smere za vhodné 31 percent. Sociálni demokrati tak majú pred sebou týždne, v ktorých by mali preukázať, že "na to majú", a prispieť tak podľa analytikov k posilneniu nálad na zmenu spolkového kabinetu, prípadne jeho šéfa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona