AKTUALIZOVANÉ Nemecká SPD sa nebude ponáhľať do koalície s CDU a CSU, v pondelok sa rozhodne

NETKY.SK • 1 December 2017, 13:30 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Nemecká SPD sa nebude ponáhľať do koalície s CDU a CSU, v pondelok sa rozhodne

BERLÍN - Viac ako dve hodiny rokoval vo štvrtok večer nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier s predsedami konzervatívneho bloku CDU/CSU a sociálnych demokratov o možnostiach vytvorenia koaličnej vlády.

slovakia

left justify in out

"Veľká koalícia nie je automatická. Máme veľa možností," vyhlásil v piatok v Berlíne predseda SPD Martin Schulz Schulz.

 

Zároveň poprel správy, že po štvrtkovom stretnutí s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom súhlasil s rokovaniami s konzervatívnymi stranami CDU a CSU o pokračovaní tzv. veľkej koalície.

 

"Kto šíri takéto falošné správy, poškodzuje (vzájomnú) dôveru," odkázal Schulz smerom k bloku CDU/CSU. Telefonicky sa preto skontaktoval s kancelárkou a šéfkou Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angelou Merkelovou a povedal jej, že je to neprijateľné. Tiež zopakoval, že Nemecko má stále fungujúcu vládu, "takže nie sme pod časovým tlakom".

 

Schulz predtým v rozhovore uviedol hĺbkovú reformu Európskej únie a nemeckého sociálneho systému ako kľúčovú podmienku SPD na začatie rozhovorov s konzervatívcami. "Pozitívna reakcia na Emmanuela Macrona bude kľúčovým prvkom v každom rokovaní s SPD," konštatoval Schulz. Narážal na francúzskeho prezidenta, ktorý krátko po septembrových voľbách v Nemecku načrtol svoju víziu nového usporiadania EÚ.

 

Schulz žiada zavedenie spoločnej európskej daňovej politiky a vymenovanie ministra financií EÚ. Potrebná je podľa neho aj spoločná európska sociálna politika a jednotné štandardy hospodárskej politiky.

 

Schulz zároveň varoval členov svojej strany, aby nezačali príliš skoro rozmýšľať o obsadení ministerských postov "pre seba alebo pre iných".

 

O výsledkoch rokovaní budú kancelárka a šéfka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová, predseda Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer a predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) informovať v piatok najprv svoje stranícke grémiá.

 

Stretnutie inicioval Steinmeier, ktorý chce vyriešiť patovú situáciu vzniknutú po stroskotaní sondážnych rokovaní o vzniku tzv. jamajskej koalície medzi CDU/CSU, liberálmi z FDP a zelenými.

 

Špičky CDU a CSU vo svetle tejto skutočnosti uprednostňujú pred novými voľbami pokračovanie doterajšej veľkej koalície s SPD. Sociálni demokrati po debakli v septembrových voľbách síce ohlásili odchod do opozície, ale medzičasom nevylučujú podporu menšinovej vlády alebo pokračovanie veľkej koalície.

 

Merkelová sa chce za každú cenu vyhnúť novým voľbám i menšinovej vláde, aby zobrala vietor z plachiet vnútrostraníckym kritikom. Situáciu jej sťažuje aj to, že na Seehofera je vyvíjaný tlak, aby buď zložil funkciu bavorského premiéra, alebo odišiel z postu šéfa CSU, resp. aby urobil oboje.

 

Na čo najskoršie vytvorenie stabilnej vlády tlačia aj nemecké odbory. Poprední predstavitelia SPD však dali najavo, že sa nemienia ponáhľať, keďže krajina má stále funkčnú vládu.

 

Prieskum Allensbachovho inštitútu pre piatkové vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung ukázal, že väčšina občanov Nemecka (61 percent) je za to, aby SPD začala rokovania o koalícii s CDU/CSU. Takýto názor zastáva aj 58 percent sympatizantov SPD.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies