Nemecká SPD je pod tlakom, aby oznámila meno svojho kandidáta na kancelára

NETKY.SK • 21 November 2016, 11:30 • 2 min
Nemecká SPD je pod tlakom, aby oznámila meno svojho kandidáta na kancelára

BERLÍN - Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), ktorá je koaličným partnerom Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, je pod nátlakom, aby uviedla meno svojho kandidáta na funkciu kancelára po tom, ako Merkelová v nedeľu oznámila, že sa bude uchádzať o ďalší mandát.

slovakia

left justify in out

Podpredseda SPD Ralf Stegner dnes ráno vo vysielaní verejnoprávnej televízie ZDF povedal, že "čoskoro" oznámia, kto bude Merkelovej protikandidátom v budúcoročných všeobecných voľbách, informovala agentúra DPA.

 

Merkelová v nedeľu potvrdila, že sa bude uchádzať o ďalší štvorročný mandát šéfky CDU. Ak jej strana získa dostatok hlasov na vytvorenie ďalšej vlády, bude Merkelová na najlepšej ceste stať sa najdlhšie slúžiacim vodcom akejkoľvek európskej krajiny a jedným z najdlhšie slúžiacich vodcov v dejinách Nemecka.

 

Hoci sa SPD ešte oficiálne nevyjadrila, očakáva sa, že jej kandidátom bude minister hospodárstva Sigmar Gabriel, ktorý je vicekancelárom Merkelovej.

 

Najnovšie prieskumy predpovedajú, že Merkelovej CDU získa v budúcoročných voľbách 30-35 percent hlasov. SPD predpovedajú zisk 22-24 percent hlasov.

 

Nie je tiež jasné, či by pokračovali v terajšej veľkej koalícii, keď v súčasnosti tradičné strany strácajú podporu.

 

Pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá bola založená v roku 2013, má v súčasnosti podporu 10-14,5 percenta, čo predstavuje takmer istotu, že sa dostane do parlamentu ako opozičná strana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies