Nemecká rozviedka: Zisky Islamského štátu z predaja ropy sú 'veľmi zveličené'

NETKY.SK • 7 November 2014, 17:37 • 2 min
Nemecká rozviedka: Zisky Islamského štátu z predaja ropy sú 'veľmi zveličené'

BERLÍN - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) nezarába z predaja ropy na čiernom trhu také veľké peniaze, ako médiá doteraz tvrdili, napísal dnes nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

slovakia

left justify in out

Z analýzy nemeckej civilnej rozviedky BND vyplýva, že odhady príjmov islamských militantov z ropy boli "nereálne" a "veľmi zveličené", informovali noviny.
     

Uviedli, že ropa bola doteraz považovaná za hlavný zdroj príjmu IS: predstaviteľ amerického ministerstva financií minulý mesiac povedal, že IS zarába od júna denne jeden milión dolárov z predaja ropy na čiernom trhu.
     

Avšak analýzy BND, založené na údajov mimovládnej organizácie Iracký energetický inštitút, tieto správy popierajú, napísala dnes tlačová agentúra DPA.
     

Vyše 50 percent kapacít IS na produkciu ropy totiž mohli zničiť americké letecké útoky a militantom tiež chýbajú medzinárodní experti potrebný na produkciu ropy, tvrdí nemecká správa.
     

Nemecká BND je presvedčená, že ropné transakcie IS jej v súčasnosti vynášajú menej ako 100 miliónov dolárov ročne - alebo 270.000 dolárov denne a tento odhad je zrejme ešte stále privysoký.
     

Extrémistická organizácia Islamský štát, ktorá býva označovaná za jednu z najbohatších a najlepšie organizovaných teroristických skupín v dejinách, sa z veľkej časti financuje sama, predovšetkým výnosmi z vydierania, umeleckých krádeží, únosov a pašeráckych operácií, dodali noviny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona