Nemecká rodina odišla bojovať do Sýrie za Islamský štát a naďalej poberala dávky

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 09:17 • 2 min
Nemecká rodina odišla bojovať do Sýrie za Islamský štát a naďalej poberala dávky

WOLFSBURG - Rodina z Wolfsburgu v nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko, ktorá aj s dvoma malými deťmi odišla bojovať do Sýrie v radoch tzv. Islamského štátu (IS), poberala ešte približne jeden rok sociálne dávky.

slovakia

left justify in out

Platby boli medzičasom zastavené a voči rodičom sa začalo vyšetrovanie pre prípravu závažného protištátneho činu, informovali v noci nadnes noviny Braunschweiger Zeitung s odvolaním sa na Krajinský kriminálny úrad (LKA).

 

Otec muža, ktorý odišiel do Sýrie, vyberal peniaze synovou debetnou kartou. Niekedy išlo o trojciferné, inokedy o štvorciferné sumy. Pri prehliadke v jeho bydlisku vo februári 2016 sa našla hotovosť vo výške 19.200 eur. Po odhalení podvodu bol muž odsúdený.

 

Spomínaná rodina odišla do Sýrie na jeseň 2014 a podľa informácií LKA sa už nevrátila. Nie je známe, či manželia a ich dvojčatá narodené v roku 2013 sú ešte nažive. Neskoré odhalenie podvodu zapríčinila chyba v komunikácii: LKA síce informoval mesto Wolfsburg, to však nepostúpilo informácie príslušnému úradu práce.

 

Práve z Wolfsburgu, kde dlhší čas pôsobili osoby snažiace sa nalákať posily pre IS, odišiel bojovať do Sýrie a Iraku väčší počet zradikalizovaných mladých ľudí. Z Dolného Saska odišlo do bojových zón zatiaľ 82 extrémistov, 33 z nich sa vrátilo. Menšia časť týchto osôb tam prišla o život.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies