Nemecká prokuratúra vyšetruje údajnú špionáž z tureckej strany

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 08:02 • 2 min
Nemecká prokuratúra vyšetruje údajnú špionáž z tureckej strany

KARLSRUHE - Nemecká Spolková prokuratúra vedie vyšetrovanie vo veci podozrenia zo špionáže voči tureckej tajnej službe MIT. Vyšetrovanie je zamerané proti zatiaľ neznámym príslušníkom MIT, oznámila dnes hovorkyňa prokuratúry.

slovakia

left justify in out

"Úspech vyšetrovania bude závisieť primárne od toho, aké poznatky nám poskytnú naše kontrašpionážne orgány," uviedla hovorkyňa, ktorá potvrdila informácie médií o tejto záležitosti.

Nemecká vnútroštátna tajná služba, Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV), vychádza z podozrenia, že MIT špehuje v Nemecku vo veľkom rozsahu údajných prívržencov tzv. Gülenovho hnutia.

 

Turecká vláda obviňuje duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA, a jeho stúpencov z pokusu o štátny prevrat v júli 2016. Pri stíhaní údajných členov jeho hnutia zjavne počíta s podporou Nemecka, keďže MIT vo februári odovzdala šéfovi Spolkovej spravodajskej služby (BND) zoznam s vyše 300 menami. Nemecké bezpečnostné úrady však osoby zo zoznamu MIT medzičasom upozorňujú na možné sledovanie.

 

Nemecká vláda reagovala na údajné špehovanie s pobúrením. "Špionážne aktivity na nemeckom území sú trestné a my ich nebudeme tolerovať. Týka sa to každého cudzieho štátu a aj každej spravodajskej služby," zdôraznil dnes minister vnútra Thomas de Maiziere. Minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel žiada dôkladné vyšetrenie podozrení.

 

Z informácií agentúry DPA vyplýva, že zoznam s údajmi o viac než 300 jednotlivcoch a vyše 200 združeniach, školách a iných inštitúciách v Nemecku údajne spojených s Gülenovým hnutím odovzdali bezpečnostným zložkám jednotlivých spolkových krajín. Tam policajné orgány obvykle kontaktujú osoby a inštitúcie na zozname, aby ich informovali o podozrení zo špionáže.

 

Dolnosaský krajinský minister vnútra Boris Pistorius uviedol, že MIT zoznam poskytla "s úmyslom získať od nemeckých úradov podporu pri sledovaní a vypátraní týchto ľudí". To však nemecká strana robiť nemieni. BfV v Dolnom Sasku dokonca osoby zo zoznamu varovala, že by im pri ceste do Turecka mohli hroziť represálie siahajúce až po zatknutie.

 

Prezident BND Bruno Kahl, ktorý zoznam od MIT dostal, vyjadril pochybnosti, že by Gülenovo hnutie stálo za pokusom o prevrat v Turecku. Kontrarozviedka BfV to vidí rovnako: vláda v Ankare dosiaľ neposkytla žiadne dôkazy takýchto obvinení, uviedol prezident BfV Hans-Georg Maassen pre DPA.

 

Nemecko už dlhšie vyšetruje možnú špionáž zo strany tureckých imámov. Podľa hovorcu Spolkovej prokuratúry bude toto vyšetrovanie pokračovať. Znepokojenie z tureckej špionáže sa netýka len Nemecka. Švédsky verejnoprávny rozhlas SR dnes informoval, že turecká vládnuca strana AKP vyvíja prostredníctvom Zväzu európskych tureckých demokratov tlak na stúpencov Gülena vo Švédsku, aby pre ňu špehovali ďalších tamojších prívržencov Gülenovho hnutia.

 

Vzhľadom na to, že podľa SR tiež vzniká zoznam kritikov tureckej vlády v škandinávskej krajine, kontaktovalo dnes švédske ministerstvo zahraničných vecí tureckých diplomatov. Šéfka diplomacie Margot Wallströmová pre švédsky rozhlas povedala, že ak sa obvinenia potvrdia, môže ísť o kriminálne aktivity a "prípad pre políciu".

 

V Dánsku si minulý týždeň vláda po podobných odhaleniach predvolala predstaviteľa tureckého veľvyslanectva v Kodani. Podľa médií čelili dánski občania tureckého pôvodu obvineniam a označovaniu za zradcov, keď kritizovali tureckú vládu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies