Nemecká prokuratúra obvinila 3 osoby z podporovania Islamského štátu

NETKY.SK • 19 September 2014, 18:57 • 2 min
Nemecká prokuratúra obvinila 3 osoby z podporovania Islamského štátu

BERLÍN - Nemecká federálna prokuratúra v piatok oznámila vznesenie obvinení voči dvom ženám a jednému mužovi, ktorí podľa nej podporovali blízkovýchodnú extrémistickú skupinu Islamský štát (IŠ).

slovakia

left justify in out

V zverejnenom vyhlásení hlavnú podozrivú identifikuje ako 25-ročnú Karolinu R. s nemecko-poľským občianstvom, ktorá je vydatá za jedného z príslušníkov IŠ. Podľa vyšetrovateľov žena v októbri 2013 prostredníctvom inej osoby poslala skupine zariadenia na výrobu propagandistických videonahrávok v hodnote 1 100 eur. Krátko na to údajne sama vycestovala do Sýrie, kde odovzdala extrémistom ďalšie tri kamery a 5 000 eur v hotovosti. Prokuratúra tiež tvrdí, že po návrate do Nemecka odoslala nový príspevok vo výške 6 000 eur, ktorého vyzbieranie sa malo uskutočniť s pomocou spoluobvinených Nemcov Ahmeda-Sadiqa M. a Jennifer Vincenzy M., oboch vo veku 22 rokov.

 

Sunnitskí povstalci z IŠ v uplynulých mesiacoch obsadili rozsiahle oblasti v Iraku a Sýrii, kde následne vyhlásili vlastný kalifát a presadzujú fundamentalistický výklad islamského práva. Nemecká moslimská obec podobne ako v Británii či vo Francúzsku konanie skupiny odsudzuje a piatkové protestné zhromaždenia v krajine prilákali tisíce veriacich. Predseda nemeckej moslimskej rady Aiman Mazyek vyhlásil, že protest bol namierený taktiež proti rasizmu a všeobecnej netolerancii, pričom poukázal na nedávne útoky na mešity a synagógy v Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona