Nemecká polícia zadržala podozrivého z bombového útoku spred 17 rokov

NETKY.SK • 1 Február 2017, 17:14 • 2 min
Nemecká polícia zadržala podozrivého z bombového útoku spred 17 rokov

DÜSSELDORF - Nemecká polícia zadržala dnes muža podozrivého zo spáchania bombového útoku, ktorý sa odohral pred takmer 17 rokmi na železničnej stanici v Düsseldorfe.

slovakia

left justify in out

Sudca nariadil uvalenie vyšetrovacej väzby na 50-ročného pravicového radikála z neďalekého mesta Ratingen. Ralfa S. polícia zadržala už bezprostredne po čine, vzhľadom na nedostatok dôkazov ho však musela vtedy prepustiť. V čase útoku prevádzkoval v blízkosti stanice obchod s vojenským tovarom a bol známy ako milovník zbraní.

 

Miestom teroristického útoku z 27. júla 2000 bola stanica mestskej železnice (S-Bahn) Wehrhahn v Düsseldorfe. Rúrková bomba naplnená trinitrotoluénom zranila desať ľudí vrátane ženy, ktorá prišla v dôsledku zásahu črepinou o nenarodené dieťa. Väčšinu zranených tvorili židovskí prisťahovalci z východnej Európy, navštevujúci spoločne kurzy nemčiny v miestnej jazykovej škole.

 

Vyšetrovateľom sa napriek vynaloženému úsiliu roky nedarilo tento prípad objasniť, v roku 2015 sa však rozhodli opätovne preskúmať dôkazový materiál s využitím zdokonalených technických metód. Snažili sa pritom získať stopy DNA zo zdeformovaného kusu zábradlia, na ktorom bola bomba pripevnená. Polícia zatiaľ neoznámila, čo konkrétne ju viedlo k opätovnému zatknutiu Ralfa S.

 

Niekoľko mesiacov po výbuchu na stanici Wehrhahn bol v Düsseldorfe spáchaný aj podpaľačský útok na synagógu. Vtedajší kancelár Gerhard Schröder následne pricestoval do tohto mesta, pričom vyzval na "povstanie slušných ľudí".

 

Pri vyšetrovaní bombového útoku boli okrem pravicovo-extrémistického motívu preverované aj iné hypotézy. Špekulovalo sa o islamistickom pozadí, ale aj činnosti východoeurópskeho zločineckého zoskupenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies