Nemecká polícia varuje: Teroristi by mohli útočiť počas futbalových ME, Francúzsko predĺžilo výnimočný stav

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 12:57 • 2 min
Nemecká polícia varuje: Teroristi by mohli útočiť počas futbalových ME, Francúzsko predĺžilo výnimočný stav

BERLÍN - Majstrovstvá Európy vo futbale 2016, ktoré sa v lete budú konať vo Francúzsku, by sa mohli stať cieľom teroristických útokov, vyplýva to zo správy Spolkového kriminálneho úradu (BKA), ktorú zverejnil denník Bild.

slovakia

left justify in out

Cieľom teroristických útokov by mohol byť otvárací zápas šampionátu medzi Francúzskom a Rumunskom, ktorý sa bude hrať 10. júna, ako aj finále turnaja, ktoré sa bude konať na štadióne Stade de France, nachádzajúcom sa v parížskej aglomerácii v meste Saint-Denis, uvádza sa v správe BKA.

 

Najväčšie nebezpečenstvo podľa BKA hrozí "symbolickým a tzv. mäkkým cieľom s veľkou mediálnou pozornosťou a zároveň veľkým počtom potenciálnych obetí." Terčom útokov by sa mohli stať aj hráči tímov z takzvaných "križiackych štátov", ako ich zvyknú nazývať islamisti.

 

"Francúzsko neprestáva byť v hľadáčiku islamistických páchateľov v neposlednom rade aj pre svoju koloniálnu minulosť v severnej Afrike, vojenskú prítomnosť v Mali a účasť v koalícii bojujúcej proti takzvanému Islamskému štátu v Iraku a Sýrii," uvádza sa ďalej v správe BKA.

 

Európska futbalová asociácia (UEFA) má pred záverečným turnajom majstrovstiev sveta vo futbale v pláne najať najmenej 10.000 pracovníkom súkromných bezpečnostných služieb a počas jednotlivých zápasov mať k dispozícii približne 900 príslušníkov bezpečnostných služieb pre každý z desiatich štadiónov, na ktorých sa turnaj v dňoch 10. júna-10. júla bude hrať.

 

Dolná komora francúzskeho parlamentu definitívne schválila vládny návrh na predĺženie výnimočného stavu, ktorý v krajine vyhlásili po teroristických útokoch z 13. novembra. Mimoriadny režim tak bude vo Francúzsku platiť aj počas majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré sa budú konať 10. júna až 10. júla. To isté platí aj o cyklistických pretekoch Tour de France, ktoré budú prebiehať od 2. do 24. júla, oznámila agentúra AP. 


V prípade, ak by dnes poslanci predĺženie neschválili, výnimočný stav by prestal platiť 26. mája.  Francúzsky premiér Manuel Valls zdôraznil, že predĺženie výnimočného stavu do konca júla umožní lepšie reagovať na hrozbu teroristických útokov. Minister vnútra Bernard Cazeneuve zase hovorí o "bezprecedentnom kontexte teroristickej hrozby". 


V rámci výnimočného stavu disponuje polícia rozšírenými právomocami pri zaisťovaní podozrivých. Úrady tiež môžu zakazovať pohyb ľudí a vozidiel v určitých časoch a lokalitách. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona