Nemecká polícia podozrivého Tunisana prepustila, Amriho video je autentické

NETKY.SK • 29 December 2016, 16:36 • 2 min
Nemecká polícia podozrivého Tunisana prepustila, Amriho video je autentické

KARLSRUHE - Tuniského podnikateľa žijúceho v Berlíne, ktorého v stredu zadržali v rámci pátrania po možných komplicoch Tunisana Anisa Amriho - útočníka z berlínskych vianočných trhov -, prepustili dnes na slobodu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nemecká Spolková prokuratúra neiniciovala vydanie zatykača na tohto 40-ročného muža, označeného v stredu za možnú Amriho kontaktnú osobu a príjemcu jeho správ a fotografií rozosielaných iba 21 minút pred útokom odcudzeným poľským kamiónom. Nie sú totiž dôkazy o tom, že by mal informácie o pripravovanom útoku.

 

Pôvodné správy však hovorili o tom, že vyšetrovatelia prišli na stopu tohto muža pri vyhodnocovaní komunikačných údajov vrátane obsahu mobilného telefónu Amriho, ktorý našli v ním zneužitom kamióne.

 

Videozáznam, v ktorom sa predpokladaný atentátnik hlási k teroristickej organizácii Islamský štát a ktoré zverejnili džihádisti 23. decembra, považuje Spolková prokuratúra za autentický.

Hovorkyňa prokuratúry dnes potvrdila, že kaliber zbrane, ktorú Amri použil pri pre neho osudnej prestrelke s talianskou policajnou hliadky v Sesto San Giovanni, je identický ako v prípade zbrane, ktorú útočník použil v Berlíne proti poľskému kamionistovi Lukaszovi Urbanovi. O tom, či išlo aj o identickú zbraň, rozhodnú balistické testy.

 

 

Hovorkyňa súčasne potvrdila stredajšiu informáciu o tom, že kamión sa po náraze do areálu vianočných trhov zastavil asi po 70-80 metroch vďaka automatickému brzdnému systému, ktorý tak zabránil väčšiemu počtu obetí útoku.

 

Islamistický teroristický útok v nemeckej metropole si vyžiadal 12 obetí na životoch a ďalšie desiatky sčasti ťažko zranených. Zväz nemeckých novinárov (DJV) kritizoval dnes informačnú politiku tamojších vyšetrovateľov po udalostiach podobného typu, akou bol útok v Berlíne. Mnohé otázky o samotnom zločine, o trase úteku páchateľa a totožnosti obetí, ale aj o osobách v pozadí teroristického útoku sú stále otvorené.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies