Nemecká polícia ani médiá o zadržaní bossa sýkorovcov neinformujú

NETKY.SK • 24 Október 2015, 15:57 • 2 min
Nemecká polícia ani médiá o zadržaní bossa sýkorovcov neinformujú

BRATISLAVA/WIESBADEN/DUSSELDORF - Nemecká polícia ani Spolkový kriminálny úrad (BKA), ani celonemecké médiá zatiaľ neinformujú o piatkovom (23.10.) zadržaní jedného z najhľadanejších Slovákov Róberta L., alias Kýbla, ktorý je považovaný za jedného z najväčších bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov a bol približne štyri roky na úteku.

slovakia

left justify in out

Kýbla zadržali v piatok v nemeckom Kolíne nad Rýnom pri nastupovaní do vozidla, pričom bol sám a nebol ozbrojený. Hovorkyňa BKA so sídlom vo Wiesbadene síce potvrdila, že na základe európskych zatýkacích rozkazov vydaných zo Slovenska meno tohto popredného sýkorovca je v databankách nemeckých bezpečnostných orgánov, no k jeho zadržaniu nevedela nič povedať a odkázala TASR na políciu v Kolíne nad Rýnom.

 

Policajná hovorkyňa v Kolíne nad Rýnom v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko zasa odmietla TASR o prípade informovať s tým, že o identite zadržaných osôb by neinformovala ako "nemecké, tak ani slovenské médiá" a odkázala na Krajinskú prokuratúru.

 

Kýbel sa momentálne nachádza v budove štátneho zastupiteľstva v nemeckom Düsseldorfe, kde čaká na začiatok vydávacieho konania. Na brífingu v Bratislave o tom v piatok 23. októbra informoval prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar.

 

Totožnosť zadržaného už potvrdilo aj daktyloskopické skúmanie odtlačkov prstov. Róbert L. totiž v zahraničí nevystupoval pod svojou identitou. „Mal doklad, ktorý reálne existoval, ale bol pozmenený na jeho totožnosť,“ vysvetlil v piatok Gašpar. Vypátranie Róberta L. malo súvis so zadržaním iného člena skupiny Martina B., o ktorom prenikli na verejnosť informácie v predchádzajúcich dňoch. Martina B., alias Rusa, zadržali prednedávnom v dedine pri moravskom Znojme.

 

Na Róberta L. bolo vydaných spolu desať európskych zatýkacích rozkazov, v súčasnosti je z nich platných päť. „My sme mali pravdepodobné krajiny, kde by sa mohol zdržiavať, pred rokom či dvoma sme hovorili o Thajsku, ale tieto osoby menia svoje sídlo,“ uviedol ďalej v piatok Gašpar.

 

Róberta L. na Slovensku spájajú s celým radom trestných činov. Podľa polície ide konkrétne o trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, vraždu Eduarda Diniča z roku 1998 pri výbuchu na bratislavských Zlatých pieskoch, vraždu Róberta Diniča z roku 1999, ktorý bol zastrelený v Karlovej Vsi, vraždu Romana Deáka, ktorého zastrelili v bratislavskej Dúbravke v roku 1999, vraždu Dalera Hlavačku zastreleného v roku 1999 v Pezinku, Alojza Házyho, zastreleného v roku 1998 v Ivanke pri Dunaji a vraždu Miloša Piliara z roku 1998.

 

Okrem toho Národná kriminálna agentúra (NAKA) vedie aktuálne trestné stíhania za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami v prípade veľkého nálezu zbraní z roku 2013, vraždy Róberta Holuba a Štefana Fabiána, v prípade Maxima Jurijeviča Malkartiho zastreleného v roku 1998 v Devínskej Novej Vsi, Juraja Matzenauera zastreleného v Čataji v roku 2000 či Róberta Pála zastreleného v Pezinku v roku 2003.

 

NAKA taktiež vedie trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia v prípade výbuchu, pri ktorom boli v roku 1995 usmrtení priekopníci bratislavské organizovaného zločinu Vladimír Daniš, alias Tuti, a Jozef Daniš.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona