Nemecká podnikateľská dôvera klesla v septembri 5. mesiac po sebe

NETKY.SK • 24 September 2012, 11:45 • 2 min
Nemecká podnikateľská dôvera klesla v septembri 5. mesiac po sebe

Nemecká podnikateľská dôvera klesla v septembri 5. mesiac po sebe - Svet Podnikateľská dôvera v Nemecku klesla v septembri už 5.

slovakia

left justify in out

img

Podnikateľská dôvera v Nemecku klesla v septembri už 5. mesiac po sebe, pričom zaznamenala pokles na vyše 2,5-ročné minimum. Dôvodom je pokračujúca dlhová kríza v eurozóne, ktorá zvýšila neistotu firiem v súvislosti s ďalším vývojom ekonomiky.
      Index podnikateľskej dôvery inštitútu Ifo, ktorý je zostavený na základe prieskumu medzi 7000 manažérmi, klesol v septembri na 101,4 bodu z augustovej úrovne 102,3 bodu. To je najnižšia hodnota od februára 2010. Takmer 40 ekonómov oslovených agentúrou Bloomberg očakávalo rast na 102,5 bodu.
      Dlhová kríza dostala do recesie minimálne päť zo 17 krajín eurozóny, čo ovplyvnilo aj nemecký export. To sa odráža aj na dôvere podnikateľov. "Nedávne rozhodnutie Európskej centrálnej banky (o nákupe dlhopisov) výrazne znížilo riziko rozpadu eurozóny," povedal Alex Krüger, hlavný ekonóm v Bankhaus Lampe v Düsseldorfe. "Na druhej strane, nemecké firmy si naďalej nie sú isté vývojom, v dôsledku čoho aj menej investujú," dodal.
      To potvrdzuje aj čiastkový index očakávaní, ktorý klesol v septembri na 93,2 bodu z augustovej úrovne 94,2 bodu. Septembrová hodnota je najnižšia od mája 2009.

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies