Nemecká opozičná AfD žiada uzavretie hraníc pred žiadateľmi o azyl

NETKY.SK • 8 September 2015, 07:58 • 2 min
Nemecká opozičná AfD žiada uzavretie hraníc pred žiadateľmi o azyl

BERLÍN - Pravicová opozičné strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) vyzvala v pondelok nemeckú vládu, aby zatvorila hranice pre tých žiadateľov o azyl, ktorí do Nemecka prichádzajú z bezpečných tretích krajín.

slovakia

left justify in out

V úsilí zastaviť rekordný prílev utečencov AfD zároveň požaduje opätovné zavedenie hraničných kontrol. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Alternatíva pre Nemecko, ktorej voličské preferencie sa v prieskumoch verejnej mienky pohybujú medzi 3 až 4,5 percentami, zverejnila v pondelok programové vyhlásenie, požadujúce "zrušenie práva požiadať v Nemecku o azyl".

S cieľom "dostať azylový chaos pod kontrolu" AfD navrhuje, aby boli uchádzači o azyl povinní podávať žiadosti na nemeckých veľvyslanectvách vo svojich domovských krajinách alebo v inštitúciách EÚ či OSN. Ak to v dôsledku vojny alebo iných okolností nie je možné, mali by podľa AfD žiadatelia o azyl navštíviť nemecké veľvyslanectvo v susednej krajine.

 

Akékoľvek pokusy požiadať o azyl na nemeckých hraniciach by mali byť odmietnuté a žiadateľom by mal byť odopretý vstup na nemeckú pôdu, uvádza sa vo vyhlásení AfD.

 

Vláda kancelárky Angely Merkelovej utečencov víta a občanom Sýrie umožňuje požiadať o azyl bez ohľadu na to, kde prekročili hranice Európskej únie. Napriek tomu, že mnohí Nemci sa k otázke prijímania utečencov stavajú kladne, vyskytlo sa aj niekoľko prípadov útokov na utečenecké centrá.

 

Z prieskumu verejnej mienky vyplýva, že polovicu Nemcov znepokojuje skutočnosť, že prudko rastúci počet žiadateľov o azyl ochromuje úrady aj verejnosť.

 

AfD vznikla len začiatkom roku 2013 ako platforma odporcov záchranných balíkov pre ekonomicky slabé krajiny eurozóny. Voličov nespokojných s tradičnými stranami oslovuje aj prísľubmi boja proti kriminalite a neobmedzenej imigrácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies