Nemecká obchodná komora varuje pred dôsledkami vystúpenia Británie z EÚ

NETKY.SK • 29 Máj 2015, 12:36 • 2 min
Nemecká obchodná komora varuje pred dôsledkami vystúpenia Británie z EÚ

BERLÍN - Nemecká obchodná komora varuje, že vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ) by bolo "katastrofou" pre Spojené kráľovstvo aj pre Nemecko. Informoval o tom internetový portál BBC.

slovakia

left justify in out

Volker Treier, zástupca šéfa nemeckej komory pre BBC uviedol, že nemecké podniky sú zhrozené z plánov na vypísanie referenda o členstve Británie v EÚ.

 

Britský premiér David Cameron, ktorý je na turné po Európe, sa má dnes zísť v Berlíne s kancelárkou Angelou Merkelovou. Cameron chce počas dvojdňovej pracovnej cesty získať podporu lídrov štyroch európskych krajín pre svoju zamýšľanú reformu EÚ, ktorú sľúbil dokončiť ešte pred referendom o zotrvaní Británie v EÚ. To je naplánované na rok 2017. Dnes bude Cameron okrem Merkelovej rokovať s predstaviteľmi Poľska a vo štvrtok (28.5.) sa stretol s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a holandským premiérom Markom Ruttom.

 

Podľa Treiera kancelárka Merkelová by nemala Cameronovi ponúknuť ústupky. Obáva sa totiž, že ak by Británia získala požadované výhody, mohli by sa aj ostatné štáty EÚ domáhať rokovaní o podmienkach svojho členstva v európskom bloku.

 

Nemecká obchodná komora pripomína, že nemecké firmy zamestnávajú v Británii takmer 400.000 ľudí a mnohé z nich sú zhrozené z plánovaného referenda. Treier zároveň upozornil, že ak Spojené kráľovstvo z únie vystúpi, veľa nemeckých firiem zredukuje svoje investície na britských ostrovoch.

 

Agentúra Bloomberg v tejto súvislosti uviedla, že hoci Britov delia od referenda mesiaca, ba možno aj roky, nemecké firmy začali vyhodnocovať dôsledky prípadného odchodu krajiny z EÚ.

 

Británia je jedným z najvýznamnejších obchodných partnerov Nemecka v Európe. Berlín vlani vykázal prebytok obchodnej bilancie so Spojeným kráľovstvom vo výške 42 miliárd eur, ktorý bol druhý najvyšší, hneď po jeho obchodnom prebytku s USA.

 

A do Británie smeruje približne pätina z nemeckej produkcie áut. Hodnota tohto exportu sa pohybuje okolo úrovne 18 miliárd eur, vďaka čomu patrí Británia medzi najväčšie trhy pre nemecké automobilky. Práve tie by tak najtvrdšie zasiahol prípadný brexit, teda odchod Británie z EÚ.

 

No nemeckí experti varujú, že aj Londýn pocíti dôsledky brexitu. Odhadujú, že po vystúpení Spojeného kráľovstva z únie sa export áut z Nemecka do Británie do roku 2030 zníži o približne 2 %, a zároveň, ostrovnej ekonomike prinesie brexit stratu v prepočte zhruba 300 miliárd eur.

 

Aj John Cridland, šéf Konfederácie britského priemyslu, tento týždeň upozornil, že prístup na jednotný trh EÚ s približne 500 miliónmi zákazníkov, je veľmi dôležitý najmä pre britské malé a stredné firmy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies