Nemecká mládež hlasovala vo fiktívnych voľbách: Zvíťazila Merkelovej CDU

NETKY.SK • 16 September 2017, 08:22 • 2 min
Nemecká mládež hlasovala vo fiktívnych voľbách: Zvíťazila Merkelovej CDU

BERLÍN - Nemci mladší než 18 rokov sa mohli v piatok zúčastniť na fiktívnych parlamentných voľbách, ktoré usporiadali mládežnícke organizácie s cieľom zvýšiť politickú angažovanosť v danej vekovej kategórii.

slovakia

left justify in out

V súlade s výsledkami predvolebných prieskumov získala najvyššiu podporu Kresťanskodemokratická únia (CDU) pod vedením kancelárky Angely Merkelovej, informovala v noci nadnes agentúra DPA.

 

Merkelovej konzervatívci získali od zúčastnených detí a mladistvých 28,37 percenta hlasov, zatiaľ čo konkurenční sociálni demokrati (SPD) zaostávajú so ziskom 19,87 percenta.

 

Ako tretí sa v týchto výsledkoch umiestnili Zelení, ktorí dostali 16,67 percenta hlasov, čo je viac ako dvojnásobok oproti podpore v aktuálnych prieskumoch medzi dospelými osobami oprávnenými voliť.

Ďalšími v poradí sú Ľavica (8,17 percenta), pravicovo-populistická Alternatíva pre Nemecko (6,78 percenta) a liberálna Slobodná demokratická strana (5,7 percenta).

 

V rámci fiktívnych volieb mohli neplnoletí občania využiť 1600 "volebných miestností" v celom Nemecku. Pri predošlých parlamentných voľbách v roku 2013 sa zapojilo do takejto akcie približne 200.000 detí a mladistvých, zatiaľ čo tentoraz organizátori očakávali vyššiu účasť.

 

Skutočné voľby do nemeckého Spolkového snemu sa budú konať 24. septembra. Podľa najnovšieho prieskumu verejnoprávnej televízie ZDF by mal Merkelovej kresťanskodemokratický blok poraziť sociálnych demokratov v pomere 36 ku 23 percentám, vyše tretina Nemcov však stále nie je rozhodnutá, koho bude voliť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies