Nemecká ministerka obrany ubezpečila Estóncov o rýchlej reakcii NATO

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 16:50 • 2 min
Nemecká ministerka obrany ubezpečila Estóncov o rýchlej reakcii NATO

TALLINN - Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová počas utorňajšej návštevy Estónska varovala pred podcenením novotvoriacich sa síl rýchleho nasadanie NATO.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfky nemeckého rezortu obrany aliancia už v uplynulých mesiacoch preukázala schopnosť ochrániť východoeurópske krajiny. Estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves však vo v nedeľu zverejnených vyjadreniach povedal, že kým aliancii by rozmiestnenie vojakov na Pobaltí trvalo týždeň, Rusko ukázalo schopnosť urobiť tak "v podstate okamžite". Deklaroval tak nepriamo nespokojnosť s váhavým postojom USA, ktoré Estónci pre krízu na Ukrajine požiadali o trvalú vojenskú prítomnosť síl NATO.

 

V rámci svojich nových síl chce NATO vytvoriť jednotku "veľmi rýchlej reakcie" s 5000 vojakmi, ktorá by mala byť schopná zasiahnuť do 48 hodín od vzniku hrozby pre niektorého člena aliancie. Rozmiestnenie týchto jednotiek plánuje aliancia v Estónsku, Litve, Lotyšsku, Poľsku, Bulharsku a Rumunsku. Plne funkčne by mali byť od roku 2016.

 

Postup NATO privítali najmä pobaltské krajiny, ktoré boli takmer 50 rokov súčasťou Sovietskeho zväzu, a majú dlhodobo napäté vzťahy s Ruskom. Situácia sa ešte zhoršila po minuloročnom vypuknutí krízy na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies