Nemecká ministerka obrany: Taliban využil odchod síl NATO z Afganistanu

NETKY.SK • 7 December 2015, 13:31 • 2 min
Nemecká ministerka obrany: Taliban využil odchod síl NATO z Afganistanu

KÁBUL - Rozhodnutie NATO stiahnuť vojakov z Afganistanu znova oživilo snahy militantného hnutia Taliban "dostať krajinu na kolená", povedala dnes nemecká ministerka obrany počas svojej návštevy nemeckých vojakov v Afganistane.

slovakia

left justify in out

"Oznámili sme pomerne rázny odchod medzinárodnej aliancie," povedala Ursula von der Leyenová v súvislosti s rozhodnutím NATO z roku 2014 stiahnuť po 13 rokoch z Afganistanu väčšinu príslušníkov tamojšej bojovej misie. "A v roku 2015 Taliban vyskúšal všetko, aby dostal afganskú vládu a afganskú armádu na kolená," citovala ministerku tlačová agentúra DPA. Von der Leyenová pricestovala na tradičnú predvianočnú návštevu nemeckých vojakov slúžiacich v severoafganskom meste Mazár-e Šaríf. Na miestnej vojenskej základni pôsobí 1500 vojakov z 21 krajín NATO, väčšinu ale tvoria práve Nemci.

 

Pred príletom do Mazár-e Šarífu ministerka v nedeľu večer povedala reportérom, že prichádza so správou: "My zostávame." Nemecká armáda plánuje zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť v Afganistane z 850 na 980 vojakov a pokračovať vo výcviku afganských vojakov na tejto základni aj počas roka 2016. To je v súlade s minulotýždňovým oznámením NATO, že počet vojakov aliancie v Afganistane zostane počas budúceho roka takmer nezmenený napriek tomu, že pôvodne ho plánovala zredukovať. "Myslím si, že by sme nemali urobiť rovnakú chybu ako vlani, keď sme si stanovili nemenný časový rozvrh bez ohľadu na situáciu," povedala Von der Leyenová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies