Nemecká ministerka obrany plánuje aj napriek sporom s Ankarou navštíviť Incirlik

NETKY.SK • 26 Jún 2016, 12:56 • 2 min
Nemecká ministerka obrany plánuje aj napriek sporom s Ankarou navštíviť Incirlik

BERLÍN - Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová plánuje v najbližších dňoch navštíviť nemeckých vojakov na leteckej základni Incirlik v Turecku, a to aj napriek diplomatickým nezhodám medzi oboma krajinami.

slovakia

left justify in out

Politička to povedala nemeckému denníku Bild.

 

"Je úplne samozrejmé, že vrcholní predstavitelia nemeckého ministerstva obrany navštevujú svojich vojakov v akcii," povedala von der Leyenová.

 

Ankara tento týždeň odmietla povoliť nemeckej parlamentnej delegácii jej plánovanú návštevu tejto základne, ktorá sa mala uskutočniť v júli.

 

Turecký minister zahraničných vecí Davlut Čavušoglu vtedy uviedol, že "návšteva nearmádnej delegácie - a obzvlášť politikov - sa nezdá byť vhodná", približuje agentúra DPA.

 

Nemecko má na základni v juhotureckom Incirliku (výslovnosť: indžirlik) približne 250 vojakov a niekoľko lietadiel typu Tornado. Ide o strategicky dôležitú lokalitu pre vzdušné operácie proti extrémistickej organizácii Islamský štát na území Iraku a Sýrie.

 

Vzťahy Berlína s Ankarou tento mesiac takisto negatívne poznačilo takmer jednomyseľné hlasovanie Spolkového snemu (Bundestagu), ktorý masové vyvražďovanie Arménov osmanskými Turkami z rokov 1915-1916 uznal za genocídu.

 

Aj keď sa väčšina historikov všeobecne zhoduje v tom, že systematické vyvražďovanie Arménov a ich deportácie Osmanskou ríšou - predchodkyňou moderného Turecka - si vyžiadali až 1,5 milióna mŕtvych, Ankara tvrdí, že Arméni, Turci a príslušníci ďalších národností boli vtedy obeťami občianskej vojny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies