Nemecká kancelárka navštívi 2. februára Turecko

NETKY.SK • 26 Január 2017, 20:00 • 2 min
Nemecká kancelárka navštívi 2. februára Turecko

ISTANBUL - Nemecká kancelárka Angela Markelová navštívi 2. februára Turecko. Informovala o tom tlačová agentúra Anadolu s odvolaním sa na dnešné oznámenie tureckého ministerstva zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Merkelovej predchádzajúce cesty do krajiny sa zameriavali na dohodu o migrácii medzi Európskou úniou a Ankarou, ktorej cieľom je zastaviť prúdy utečencov do únie.

 

Kancelárkina návšteva sa uskutoční v čase nového napätia medzi oboma krajinami, spôsobeného kauzou okolo tureckého novinára Cana Dündara, ktorý žije v Nemecku a tento týždeň bol pozvaný na recepciu ministerstva spravodlivosti v Berlíne.

 

Dündar je ostrým kritikom tureckej vlády a vo vlasti ho odsúdili za zverejnenie správy o tureckých dodávkach zbraní sýrskym povstalcom. Tento článok rozhneval prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

 

Hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí Hüseyin Müftüoglu označil Dündarovo pozvanie za "provokáciu".

 

Medzi Tureckom a Nemeckom vládnu v poslednom období zhoršené vzťahy aj pre rezolúciu nemeckého parlamentu, ktorá označila zabíjanie Arménov v Osmanskej ríši počas prvej svetovej vojny za genocídu, avšak napätie vyvoláva tiež kauza okolo nemeckého komika Jana Böhmermanna, ktorý urazil Erdogana v satirickej básni plnej nadávok.

 

Nemecká líderka, ktorá sa tento rok bude uchádzať o znovuzvolenie, naposledy navštívila Turecko vlani v máji, keď prišla na summit OSN o humanitárnych záležitostiach. V apríli navštívila utečenecký tábor pre Sýrčanov na juhu krajiny. Dva mesiace predtým bola v tureckej metropole Ankara.

 

Od jej poslednej návštevy zažilo Turecko nevydarený pokus o prevrat namierený proti prezidentovi Erdoganovi a intenzívne vládne prenasledovanie údajných podporovateľov prevratu aj opozičných skupín, vrátane médií.

 

Do Ankary pricestuje v sobotu 28. januára predsedníčka britskej vlády Theresa Mayová. Bude to jej prvá cesta v úrade premiérky do Turecka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona