Nemecká kancelárka Merkelová chce zotrvanie Grécka v eurozóne

NETKY.SK • 8 Január 2015, 07:09 • 2 min
Nemecká kancelárka Merkelová chce zotrvanie Grécka v eurozóne

LONDÝN - Grécko si svoje finančné záväzky voči európskym partnerom v posledných rokoch plní, uviedla dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová a dodala, že očakáva, že v tomto trende bude Grécko pokračovať. Zároveň odmietla úvahy o prípadnom odchode krajiny z eurozóny. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že je potrebné ľuďom, ako aj finančným trhom povedať, že ja, nemecká kancelárka, a rovnako aj nemecká vláda, sme vždy presadzovali zotrvanie Grécka v eurozóne," povedala Merkelová v Londýne po skončení rozhovorov s britským premiérom Davidom Cameronom.
     

"Grécko v skutočnosti prinieslo veľkú obetu a pre mnohých obyvateľov krajiny boli posledné roky mimoriadne ťažké," povedala kancelárka. Ako dodala, nepochybuje, že túto náročnú etapu dotiahnu Gréci do úspešného konca.
      

Reagovala tak na informácie nemeckého denníka Bild, podľa ktorého vláda pracuje na krízových scenároch vystúpenia Atén z menovej únie. Bild, ktorý sa odvolal na nemenované vládne zdroje, uviedol, že vláda pripravuje scenáre vývoja v prípade, že v gréckych predčasných voľbách 25. januára zvíťazí opozičná ľavicová strana Syriza. Jej líder totiž sľúbil, že zruší nepopulárne úsporné opatrenia a chce "stornovať" aj časť z gréckeho dlhu.
      

Neskôr ale hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert vyhlásil, že o vypracovaní scenára vystúpenia Grécka z eurozóny nevie a že podobné plány nemá vedenie úradu kancelárky k dispozícii. Ako dodal, na politickej línii Berlína sa nič nezmenilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies