Nemecká kancelárka Angela Merkelová prijala v Berlíne Michaila Gorbačova

NETKY.SK • 10 November 2014, 19:49 • 2 min
Nemecká kancelárka Angela Merkelová prijala v Berlíne Michaila Gorbačova

BERLÍN - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová prijala dnes, deň po 25. výročí pádu Berlínskeho múru, v metropole znovuzjednoteného Nemecka bývalého sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova (83).

slovakia

left justify in out

Skratku "Gorbi" priezviska štátnika, ktorý sa do veľkej miery zaslúžil o znovuzjednotenie Nemecka, skandovali tisícky účastníkov nedeľňajších osláv pri Brandenburskej bráne v Berlíne.
     

Michail Gorbačov v priebehu série víkendových spomienkových podujatí varoval Západ s ohľadom na reakcie na súčasnú krízu na Ukrajine, že sa svet ocitol opäť na hrane studenej vojny. Zároveň avizoval, že sa pri stretnutí s Angelou Merkelovou chce v súvislosti s ukrajinskou krízou postaviť za kroky prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina.
     

Hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert ešte pred prijatím hosťa v Úrade spolkovej kancelárky zdôraznil, že ide o dôverné stretnutie, o ktorého obsahu nebudú médiám poskytnuté žiadne detailnejšie informácie, píše tlačová agentúra DPA.
     

Podľa rovnakého zdroja hovorca nevylúčil, že sa bude na schôdzke hovoriť aj o kríze na Ukrajine.
     

Seibert súčasne ocenil príspevok laureáta Nobelovej ceny za mier k znovuzjednoteniu Nemecka. "My v Nemecku sme nezabudli na jeho zásluhy v období glasnosti a perestrojky, jeho zásluhy na ukončení studenej vojny a na dosiahnutí jednoty Nemecka pokojnou cestou," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies