Nemecká ekonomika tento rok vzrastie o 3,5 %

NETKY.SK • 24 Máj 2011, 07:13 • 2 min
Nemecká ekonomika tento rok vzrastie o 3,5 %

Nemecká ekonomika tento rok vzrastie o 3,5 %

slovakia

left justify in out

Kolínsky ekonomický inštitút IW (Institut der deutschen Wirtschaft) výrazne zvýšil svoju prognózu rastu nemeckej ekonomiky v tomto roku na 3,5 %. Pri predstavovaní jarnej prognózy inštitútu to uviedol jeho šéf Michael Hüther.
      V prípade, že sa naplní predpoveď IW, rástla by najväčšia európska ekonomika takmer rovnakým tempom ako vlani, keď sa nemecký hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil o 3,6 %. Ešte v novembri 2010 inštitút počítal v tomto roku s rastom na úrovni 2,25 %. Na budúci rok IW očakáva spomalenie tempa.
      "Exportu sa darí ako nikdy predtým a z dôvodu vyťaženosti kapacít sa rozbiehajú aj investície," uviedol Hüther.
      Nemecké firmy sú optimistické - 2340 spoločností, medzi ktorými inštitút uskutočnil prieskum, hodnotí terajšiu situáciu pozitívne. Až 61 % z nich počíta v tomto roku so zvýšením produkcie, len 9 % očakáva pokles.
      Vyťaženosť priemyselných podnikov dosiahla v 1. kvartáli 86 %. Firmy vďaka vysokej vyťaženosti zvyšujú investície. Podľa prieskumu až 46 % firiem tento rok investuje viac než vlani. Rovnako 46 % plánuje prijať nových zamestnancov, pričom rovnaké percento chce udržať stabilný personálny stav. Len 8 % firiem uvažuje o prepúšťaní. Preto by podľa expertov IW mala tento rok nezamestnanosť klesnúť na 6,5 % zo 7,7 % vlani.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona