Nemecká ekonomika sa dostala na predkrízovú úroveň

NETKY.SK • 10 Máj 2011, 12:00 • 2 min
Nemecká ekonomika sa dostala na predkrízovú úroveň

Nemecká ekonomika sa dostala na predkrízovú úroveň

slovakia

left justify in out

Nemecká ekonomika sa zrejme v uplynulých dňoch dostala svojím výkonom na predkrízovú úroveň. Informuje o tom denník Die Welt. Podľa ekonóma Carstena-Patricka Meiera z prognostickej spoločnosti Kiel Economics hrubý domáci produkt (HDP) už v apríli dosiahol úroveň 1. štvrťroku 2008, a je dosť možné, že ju aj mierne prekonal.
      Na začiatku minulého roku sa nenašiel ani jeden národohospodár, ktorý by predpokladal, že sa najsilnejšia ekonomika Európy dostane na predkrízovú situáciu tak rýchlo. Najväčší optimisti tvrdili, že sa nad ňu vyšvihne až koncom tohto roku. Pesimisti hovorili, že sa krízový pokles bude odstraňovať ešte niekoľko rokov.
      Nemecká Dekabank vypočítala, kedy veľké alebo nejakým spôsobom významné ekonomiky prekonajú pokles. Vo svete sa dostalo na predkrízovú úroveň ako prvé Poľsko, už v 1. štvrťroku 2009. O šesť mesiacov neskôr ho nasledovali Kórejská republika a Singapur. V poslednom štvrťroku 2009 sa k trojici pripojili Brazília a Taiwan. Vlani v 1. štvrťroku ohlásila prekonanie poklesu Austrália a o tri mesiace neskôr aj Turecko a Juhoafrická republika. Švajčiarsko sa medzi úspešne krajiny zaradilo v 3. štvrťroku a v nasledujúcom prišla rovnaká správa zo Spojených štátov. Nemecko malo podľa Dekabanky skončiť s dôsledkami poklesu v 3. štvrťroku tohto roku, ale odhad sa neukázal správnym. Veľká Británia však bude pociťovať dôsledky poklesu až do roku 2014 a spolu s ňou aj Portugalsko a Španielsko. O dva roky neskôr sa očakáva dobrá správa z Talianska a aj z Grécka. Ako posledné by sa malo dostať z problémov v roku 2017 Írsko.
Zdroj: TASR/Die Welt



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies