Nemecká ekonomika pravdepodobne v 2. štvrťroku zrýchlila

NETKY.SK • 19 Júl 2010, 11:45 • 2 min
Nemecká ekonomika pravdepodobne v 2. štvrťroku zrýchlila

Nemecká ekonomika pravdepodobne v 2. štvrťroku zrýchlila

slovakia

left justify in out

Nemecká ekonomika pravdepodobne v 2. štvrťroku rástla oveľa rýchlejšie ako v prvých troch mesiacoch roka. Uviedlo to dnes ministerstvo hospodárstva, podľa ktorého by sa tempo zotavovania najväčšej ekonomiky eurozóny malo v druhej polovici tohto roka ešte zvýšiť.
      Vo svojej pravidelnej mesačnej správe ministerstvo konštatuje, že na dobrom výkone nemeckej ekonomiky v období apríl-jún 2010 sa čiastočne podieľalo aj oživenie stavebného sektora, ktorý už prekonal útlm v dôsledku mrazivej zimy začiatkom roka.
      Najvýraznejší podiel na raste hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny v 2. štvrťroku však s najväčšou pravdepodobnosťou mala priemyselná výroba.
      A práve vzhľadom na zvyšovanie dopytu po produktoch nemeckého priemyslu a optimistickú náladu vo firmách by sa podľa ministerstva malo zotavovanie hospodárstva v druhej polovici roka ešte zrýchliť. No na druhej strane, aj napriek tomuto pozitívnemu vývoju celkový výkon nemeckej ekonomiky ešte stále nedosiahol rovnakú úroveň ako pred krízou.
      Nemecko v 2. štvrťroku 2009 prekonalo najhoršiu recesiu od skončenia druhej svetovej vojny. V prvých troch mesiacoch tohto roka HDP krajiny stúpol medzikvartálne o 0,2 % a viaceré ukazovatele naznačujú, že tempo jeho rastu sa bude ďalej zrýchľovať, a to najmä vďaka zvyšovaniu dopytu po exporte z Nemecka na ázijských trhoch.
      Spotrebiteľské výdavky v najväčšej ekonomike starého kontinentu zostali aj v 2. štvrťroku na nízkej úrovni, ale podľa ministerstva by aj tie mohli začať v druhej polovici roka ožívať vďaka daňovým úľavám a očakávanému zotavovaniu pracovného trhu.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies