Nemecká ekonomika by prosperovala aj v prípade tvrdého brexitu

NETKY.SK • 8 Február 2019, 10:43 • 2 min
Nemecká ekonomika by prosperovala aj v prípade tvrdého brexitu

WIESBADEN - Nemeckí exportéri majú za sebou piaty rekordný rok po sebe, a to aj napriek obchodno-politickým sporom vo svete. Tempo rastu vývozu sa však spomalilo. Export v roku 2018 stúpol o 3 % na 1,317 bilióna eur, uviedol dnes spolkový štatistický úrad.

slovakia

left justify in out

No pred rokom bola situácia o niečo lepšia. Vývoz sa zvýšil totiž až o 6,2 %.  Po slabom novembri export v decembri medziročne klesol o 4,5 %. Odvetviu spôsobuje obavy ochladenie svetovej ekonomiky, medzinárodné obchodné spory a neistoty týkajúce sa brexitu.

 

img

 

Nemecký dovoz vlani vzrástol o 5,7 % na rekordných 1,090 bilióna eur. Keďže import rástol rýchlejšie než export, prebytok zahraničnej obchodnej bilancie Nemecka sa znížil na 227 miliardy eur z 247 miliardy eur za rok 2017. Na tento rok sú však vízie nemeckého exportu pozitívne.

 

"Aj napriek vysokej pravdepodobnosti neriadeného brexitu predpokladáme, že nemecký export môže v roku 2019 vzrásť až o 3 %," uviedol šéf BGA Holger Bingmann.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies