Nemecká CSU kritizuje plánovaný bezvízový režim pre Ukrajincov a Gruzíncov

NETKY.SK • 14 December 2015, 08:57 • 2 min
Nemecká CSU kritizuje plánovaný bezvízový režim pre Ukrajincov a Gruzíncov

MNÍCHOV - Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann, ktorý je členom Kresťanskosociálnej únie (CSU) sa vyslovil proti zjednodušeniu vízového režimu pre Ukrajincov a Gruzíncov.

slovakia

left justify in out

"Namiesto opakovania chýb, ktoré nastali zrušením víz pre krajiny západného Balkánu, by sa Európa mala konečne začať seriózne starať o bezpečnosť svojich hraníc," povedal Herrmann pre dnešné vydanie novín Passauer Neue Presse.

 

Zrušenie vízovej povinnosti pre Ukrajincov a Gruzíncov v súčasnej situácii podľa jeho názoru ešte viac zhorší utečeneckú krízu.

 

Počet ukrajinských žiadateľov o azyl v Nemecku stúpol podľa Herrmanna od vypuknutia konfliktu s Ruskom štvornásobne. Zatiaľ čo v roku 2013 ich bolo len 141, o rok neskôr ich počet stúpol na 2657. "Pre rok 2015 počítame s ďalším zdvojnásobením," konštatoval minister.

 

Väčšina ukrajinských žiadateľov navyše nepotrebuje ochranný štatút a úrady vyhovejú len 5,3 percentám žiadostí. Ešte nižšia je táto hodnota v prípade žiadateľov o azyl z Gruzínska.

 

Ukrajina a Gruzínsko tlačia na zrušenie vízovej povinnosti pri cestách svojich občanov do Európskej únie. Rokovania na túto tému stále prebiehajú, EÚ chce rozhodnúť ešte do konca tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona