Nemecká centrálna banka bráni politiku ECB pred kritikmi

NETKY.SK • 19 September 2016, 13:29 • 2 min
Nemecká centrálna banka bráni politiku ECB pred kritikmi

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nemecká spolková banka (DBB) varuje pred unáhlenými závermi o dôsledkoch peňažnej politiky Európskej centrálnej banky (ECB) na príjmy obyvateľstva a majetok. DPA informuje, že to konštatuje septembrová správa DBB, ktorú uverejnili dnes vo Frankfurte nad Mohanom.

slovakia

left justify in out

"Výčitky, ktoré zaznievajú z mnohých miest, že peňažno-politické opatrenia ECB dokázateľne zvyšujú nerovnováhu, sa nedajú potvrdiť," uvádza sa v správe.  Kritici ECB tvrdia, že politikou lacných peňazí vyvlastňuje sporiteľov a prispieva k nadmernému zhodnoteniu akcií a nehnuteľností. Bohatých robí ešte bohatšími.

 

Ekonómovia spolkovej banky argumentujú: "Popri cenách nehnuteľností sa peňažno-politické opatrenia všeobecne - a špeciálne opatrenia v posledných rokoch - prejavujú aj vo vývoji konjunktúry, zamestnanosti, celkovej hospodárskej neistote a v dôvere účastníkov trhu".

 

Keď sa situácia na pracovnom trhu zlepšuje, je to prospešné práve pre chudobnejších. "Peňažno-politické opatrenia, ktoré limitujú riziko nezamestnanosti, majú v sebe veľký potenciál, aby sa znížili rozdiely v prerozdeľovacom procese," dodali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies