Nemecká banka KfW poskytne Ukrajine úver vo výške 200 miliónov eur

NETKY.SK • 3 September 2015, 14:26 • 2 min
Nemecká banka KfW poskytne Ukrajine úver vo výške 200 miliónov eur

KYJEV - Nemecká štátna rozvojová banka Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) dnes podpísala dohodu s Ukrajinou o poskytnutí úveru vo výške 200 miliónov eur. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo financií. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ukrajina použije tieto peniaze na priamu podporu fondu na ochranu vkladov, ktorý odškodňuje klientov skrachovaných bánk, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Dĺžka trvania úveru je 15 rokov a jeho ročná úroková miera nepresiahne 2,6 %. Ukrajina začne splácať úver po piatich rokoch, dodalo ministerstvo.

 

Táto dohoda umožní miliónom obyvateľov získať svoje vklady z problematických bánk v rámci štátom garantovaného limitu a prispeje tiež k zotaveniu bankového systému v krajine, vyhlásila ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková.

Ukrajina sa minulý týždeň dohodla s veriteľmi zo Západu na reštrukturalizácii svojho dlhu vo výške približne 18 miliárd USD (15,99 miliardy eur).

 

To jej otvára cestu k prípadnému ďalšiemu úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF). Vláda v Kyjeve sa snaží vyhnúť bankrotu. Ekonomika krajiny sa zmieta v recesii. Dôvodom sú boje so separatistami na východe Ukrajiny i rozsiahle reformy, ktoré musí kabinet zavádzať výmenou za finančnú pomoc od MMF a Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies