Nemecká banka BayernLB žiada od Rakúska 2,4 miliardy

NETKY.SK • 8 December 2014, 14:00 • 2 min
Nemecká banka BayernLB žiada od Rakúska 2,4 miliardy

VIEDEŇ - Nemecká krajinská banka BayernLB žiada od Rakúska, aby jej do stredy (10. 12.) poukázalo na účet 2,4 miliardy eur, ktoré v čase, keď bola korutánska banka Hypo Alpe Adria (HAA) jej dcérou, vložila do jej úverov. Informuje o tom APA.

slovakia

left justify in out

Pred piatimi rokmi Rakúsko odkúpilo HAA od bavorskej krajinskej banky a potom korutánsky ústav znárodnila. Jeho situácia sa však ukázala taká zložitá, že sa namiesto ozdravenia vidí schodnejšou cestou jeho likvidácia. Preto bola založená likvidačná spoločnosť HETA. Vyrovnanie pohľadávok HAA však môže trvať ešte roky.

 

Ak Rakúsko nezaplatí v termíne požadovanú sumu, BayernLB sa rozhodla rakúsky štát žalovať priamo. 

 

Rakúskou vládou vymenovaná komisia, ktorú vedie bývalá sudkyňa Irmgard Grissová, začiatkom decembra uverejnila správu, kde sa uvádzajú chyby okolo zoštátnenia dcéry BayernLB v roku 2009. Vyplynuli z nedostatkov rakúskeho bankového a politického systému. 

 

Grissovej komisia pracovala na správe rok. Informuje o nej portál DW. Dokument podrobne mapuje, ako krajinská vláda Korutánska, ktorú viedol extrémne pravicový politik Jörg Haider, dopustila, aby relatívne malá banka Hypo Alpe Adria Group rozšírila svoje podnikanie do juhovýchodnej Európy a ako získavala štátne garancie na veľký počet svojich zlých úverov. V roku 2008 dosiahli garancie korutánskej vlády 43,3 miliardy eur.

 

Rakúski daňoví poplatníci už prispeli na riešenie problémov spôsobených bankou sumou 5,5 miliardy eur.  Rakúsky ekonomický ústav WIFO odhaduje náklady na sanáciu dlhov banky na 19 miliárd eur.

 

Vinu na problémoch, ktoré HAA spôsobila, nesie aj Rakúska národná banka, keďže nevydala včas varovanie o nebezpečnom vývoji v ústave. Na konci roka 2008 v jej hodnotení uviedla, že situácia Hypo "nie je znepokojujúca".

 

V správe sa tiež uvádza, že dozorné orgány upozorňovali na "veľké deficity" v rizikovom manažmente banky, ale nevyvodili sa príslušné závery.

 

Chyby sa stali aj pri zoštátnení dcéry BayernLB. Údajne k nemu nemalo vôbec dôjsť, lebo väčšinovým vlastníkom bola práve bavorská krajinská banka. Situácia sa teraz komplikuje aj tým, že BayernLB poukazuje na to, že rakúsky štát vymáha splatenie úverov od veriteľov, ktoré sa poskytli z jej zdrojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies