Nemecká armáda plánuje rozšíriť protiteroristickú misiu v Iraku

NETKY.SK • 5 Marec 2018, 21:35 • 2 min
Nemecká armáda plánuje rozšíriť protiteroristickú misiu v Iraku

BERLÍN - Nemecká armáda plánuje rozšíriť svoju misiu proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) v Iraku na celú krajinu.

slovakia

left justify in out

Namiesto poskytovania výcviku príslušníkom kurdských milícií v severnej časti Iraku by tak mala podporovať aj ozbrojené sily podliehajúce vláde v Bagdade, informovala v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na získaný návrh príslušného mandátu.

 

Uvedený návrh má nemecká vláda posúdiť túto stredu. Na základe plánu má využívanie nemeckých prieskumných a tankovacích lietadiel v Iraku a Sýrii pokračovať ako doteraz, najvyšší počet nemeckých vojakov zapojených do irackej misie by však mal poklesnúť z 1350 na 800. Dôvodom tohto poklesu je podľa DPA to, že Nemecko stiahne z daného regiónu jednu zo svojich fregát.

 

Plánovaná reorganizácia je spájaná s úspechom, ktorý v poslednom období dosiahli sily medzinárodnej koalície proti IS v Iraku a Sýrii. Takmer všetky územia okupované IS boli totiž získané späť a pretrvávajúca vojenská prítomnosť by mala zabrániť opätovnému vzostupu tejto organizácie, uvádza sa v návrhu.

 

Rozšírením pôsobenia nemeckých síl v Iraku chce Berlín zároveň prispieť k "náležitej rovnováhe", pokiaľ ide snahy severoirackých Kurdov o nezávislosť od zvyšku Iraku. Nový mandát nemeckých síl ma platiť sedem mesiacov. Nadobudnutie účinnosti sa očakáva 1. apríla, pričom náklady sú odhadované na 69,5 milióna eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies