Nemecká akciová burza prešľapovala celý týždeň na jednom mieste

NETKY.SK • 21 Apríl 2018, 13:09 • 2 min
Nemecká akciová burza prešľapovala celý týždeň na jednom mieste

FRAKFURT NAD MOHANOM - Dax, hlavný index nemeckej akciovej burzy vo Frankfurte nad Mohanom, v piatok (20. 4.) klesol o 0,21 % na 12.540,50 bodu. Za celý končiaci sa týždeň však zostal v pluse 0,8 %.

slovakia

left justify in out

V nasledujúcom týždni by mali jeho smerovanie ovplyvniť dôležité vývojové tendencie konjunktúry a hospodársko-politické udalosti.

Popri rozhodovaní vedenia Európskej centrálnej banky (ECB) o úrokových sadzbách budú medzi ne patriť: analýza nemeckého ekonomického ústavu Ifo o podnikateľskej klíme v krajine, vývoj cien ropy na globálnom trhu a vývoj kurzov eura a amerického dolára. Najviac pozornosti sa však sústredí na pokračovanie colného sporu medzi Spojenými štátmi a Čínou.

 

Na globálnom trhu zostane ostro sledovaným aj vývoj cien ropy. Prezident Donald Trump na Twitteri kritizoval jej vysokú cenu. Dodal, že vzhľadom na rekordne zásoby u všetkých jej spotrebiteľov jej vysoká cena "nie je prijateľná". Ďalšie zdražovanie ropy však môže podporiť vzostup inflácie. Konštatoval to analytik Milan Cutkovic. Jeho kolegu Jochena Stanzla zase znepokojil vzostup eura voči doláru.

 

Euro spevnelo na 1,2440 USD. Silná mena eurozóny nie je výhodná najmä pre nemeckých exportérov, lebo voči iným svetovým menám znevýhodňuje ich tovary na medzinárodnom trhu.

 

Na budúci týždne zverejnia správy o hospodárení ťažké váhy nemeckej ekonomiky. V utorok bude ako prvý softvérový koncern SAP, o dva dni neskôr bude nasledovať Deutsche Bank, najväčší nemecký úverový ústav a letecká spoločnosť Lufthansa. V piatok sa k nim pridá koncern Daimler a výrobca pneumatík Continental.

 

Dlhodobý účinok na európske finančné trhy bude mať rozhodnutie vedenia ECB o jej kľúčovej úrokovej sadzbe.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona