Nemeček zhodnotil účinkovanie Slovákov na MS

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 08:20 • 2 min
Nemeček zhodnotil účinkovanie Slovákov na MS

PETROHRAD - Úroveň svetového hokeja sa podľa Igora Nemečka vyrovnala, aj preto sa verejnosť musí pozerať na umiestnenie slovenských hokejistov z MS v Rusku pozitívne.

slovakia

left justify in out

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) nebol spokojný s výkonnosťou niektorých hráčov a výrazne to predostrie aj trénerovi Zdenovi Cígerovi na hodnotiacom zasadnutí zväzovej exekutívy. Deviata priečka z Petrohradu ho síce neteší, na druhej strane si uvedomuje, že množstvo mladých hráčov najskôr potrebuje nabrať medzinárodné skúsenosti. Ich ďalšie zapracovanie do reprezentácie vidí perspektívne.

 

Slovenský výber opäť skončil pred bránami štvrťfinále. Bojoval oň síce až do posledného dňa skupinovej fázy, no ani víťazstvo 3:2 po predĺžení nad USA na postup nestačilo. "Hodnotenie bude mať na starosti hlavný tréner, ktorý sa môže na to pripraviť, pretože budúcu stredu máme na pláne exekutívu. Tam sa bude hodnotiť naše vystúpenie na majstrovstvách sveta. Za seba môžem povedať, že som spokojný s víťazstvom nad Američanmi, aj keď po predĺžení. Pochopiteľne, tím bol mladý a je na čom stavať. Veľa fanúšikov čakalo viac, my tiež. Boli sme krôčik od štvrťfinále, ale skončilo to tak, ako skončilo. Musíme pracovať ďalej," uviedol Nemeček.

 

Slovensko sa na uplynulých šampionátoch postaralo o trojdielnu zbierku deviatych miest. Zväzový šéf síce nie je z toho nadšený, ale situáciu vníma s porozumením. "Treba sa pozerať na to pozitívne. Určitá skupina hráčov skončila, nová nastúpila. V 2012 sme vyleteli, s čím nikto nepočítal, ale ak sa vezme svetová desiatka, všetci vedia hrať hokej. Každý tím je zdolateľný, ale na druhej strane je ťažké ho zdolať. Treba sa na to reálne pozerať a reálne to aj hodnotiť. Mladí hráči majú svoju perspektívu pre ďalšie majstrovstvá sveta, ale najmä olympijské hry, keďže nie je nikde napísané, že tam budú môcť hrať hráči NHL. Chceme obstáť lepšie ako na uplynulej olympiáde a rovnako aj na domácich majstrovstvách v roku 2019," zdôraznil Nemeček.

 

Ceste generačnej obmeny výrazne pomohol aj bojkot reprezentačných akcií od približne 50-člennej skupiny hráčov. Cíger si na sezónnych turnajoch vyskúšal množstvo tipsportligistov, viacerí si obliekali národný dres prvýkrát. Po vzájomnej dohode bojkotujúcich s Nemečkom sa trénerove možnosti zlepšili a vznikol z toho káder, ktorý skončil v Petrohrade deviaty. Dosiaľ mali výber hráčov na starosti len Cíger s generálnym manažérom Róbertom Švehlom, na spomínanom zasadnutí zväzovej exekutívy sa k tímovej skladbe vyjadrí aj Nemeček. "Mám k tomu niekoľko vecí, o ktorých sa budeme rozprávať. Niektorí hráči viac presvedčili, iní menej. Za to je ale zodpovedný tréner a budeme sa ho na to pýtať," objasnil. Pred verejnosťou sa však Cígera a jeho reprezentačného projektu zastal. "Bol prvýkrát na takomto veľkom podujatí a aj pre neho to bola životná skúsenosť. Tlak na neho bol veľký, ale na druhej strane práve on sa odhodlal po dlhých rokoch k tomu, že tím omladil."

 

Skúsení hráči sa po stretnutí s USA k súčasnému postaveniu slovenského hokeja vo svete vyjadrili skepticky. Umiestnenie z Petrohradu vnímajú ako nastavené zrkadlo, ktoré ukazuje stagnáciu v napredovaní. "Svetový hokej sa podľa mňa vyrovnal, nikto sa nedá podceniť. Každý každého môže zdolať, vieme, aké výsledky zažívame počas sezóny na jednotlivých turnajoch. Nie je jednoduché zostavovať reprezentáciu počas sezóny, pretožy kluby si čím ďalej, tým viac chránia svojich hráčov. Nechcú, aby cez prestávky chodili do reprezentácie, lebo je to pre nich ďalšia záťaž. My zasa potrebujeme, aby tím hral a so zostavovaním reprezentácií nemáme problémy len my, ale trápi to aj kluby prvej európskej štvorky," prezradil Nemeček.

 

Často publikovanou témou v súvislosti s kvalitatívnym vzostupom slovenského hokeja je mládež. Jej financovanie by sa malo zlepšiť vďaka novoprijatému Zákonu o športe (ZOŠ), ktorý hovorí nielen o transparentnom financovaní športu, ale aj o jeho rozvoji, predovšetkým u detí. "Dávame viac do mládeže, ale je to najmä o ľuďoch a o kluboch, aby peniaze využili efektívne. Máme kritikov, ktorí hovoria, že projekty osemnástky a dvadsiatky nie sú dobré. Treba si uvedomiť, že ak by sme ich nemali, zrejme by sme sa neudržali v A-kategóriách MS. Vieme, ako sa v niektorých kluboch trénuje a my to musíme nejakým spôsobom sanovať," ozrejmil zväzový šéf.

 

V súvislosti s kvalitatívnym napredovaním hokeja súvisí aj mimoriadny kongres SZĽH, ktorý by sa mal uskutočniť v júni. Podľa upravených stanov by mala prebehnúť voľba nového šéfa, zatiaľ však nie je známe, kto sa o riadiacu stoličku bude uchádzať. "Budem to riešiť až po kongrese IIHF na konci majstrovstiev. Dokonca mája sa k tomu nebudem vyjadrovať, osobne zvažujem všetky možnosti. Budúci týždeň je Rada SZĽH, ktorá bude schvaľovať zmeny stanov a predpisov. Na nej sa dohodneme na termíne kongresu," uviedol Nemeček.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies