Nemec, ktorý chcel okradnúť banku o miliardu, podal sťažnosť voči väzbe

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 11:12 • 2 min
Nemec, ktorý chcel okradnúť banku o miliardu, podal sťažnosť voči väzbe

BERLÍN - Nemecký občan Štefan S., ktorý sa pokúšal podvodne získať z banky na Slovensku jednu miliardu eur, podal sťažnosť voči väzobnému stíhaniu.

slovakia

left justify in out

O jeho sťažnosti bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR po doručení spisového materiálu zo Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Spis by mal byť zaslaný v najbližších dňoch. Štefana S. ŠTS vzal do väzby na návrh prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry 17. mája.

Prípad Štefana S., ktorý je obvinený z trestného činu podvodu v štádiu pokusu, si podľa polície podvodom chcel pripísať na účet rekordnú jednu miliardu eur. V prípade dokonania skutku by išlo o najväčšiu škodu za posledné desaťročie. Na odhalení sa podieľali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Štefan S. vystupoval ako osoba konajúca v mene dvoch obchodných spoločností registrovaných na Slovensku. Podľa policajných operatívnych informácií sa pokúsil uviesť do omylu pracovníkov banky sídliacej v Bratislave, a to tak, že sa mal domáhať pripísania na účet jednej miliardy eur, ktoré mu mali byť na jeho účet zaslané zo zahraničnej banky. K tomu mal predložiť falošnú SWIFT-ovú správu o realizácii platby a falšovaný list Národnej banky Slovenska (NBS). Falošný list potvrdzoval, že banková operácia nie je riziková. Vyšetrovateľ podal minulú stredu (15.5.) návrh na väzobné stíhanie obvineného.

Obvinený chcel, aby mu banka pripísala na jeho účet miliardu eur a on by následne zrealizoval platobné príkazy na 12 účtov v tuzemských bankách a na sedem účtov v zahraničných bankách - išlo o banky v Nemecku, dve v Holandsku, Rakúsku, Turecku, Lotyšsku a napokon v Thajsku. Na tieto účty mal v pláne previesť takmer trištvrte miliardy eur.

Vďaka promptnej spolupráci banky s Národnou kriminálnou agentúrou sa zabránilo prevodom peňazí založeným na podvode a osoba bola zadržaná priamo pri čine v banke. Celá akcia prebehla veľmi rýchlo a bez zbytočných prieťahov. Kriminálnej agentúre stačilo od prvotnej informácie len 22 dní na zadržanie a obvinenie podozrivého.

yšetrovateľ NAKA obvinil Štefana S. z trestného činu podvodu v štádiu pokusu, za čo mu hrozí desať až 15 rokov trestu odňatia slobody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona