Nemcov na podozrivého Sýrčana upozornili Američania

NETKY.SK • 14 Október 2016, 18:36 • 2 min
Nemcov na podozrivého Sýrčana upozornili Američania

LIPSKO - Sýrčan, ktorého zadržali v Nemecku pre podozrenie z plánovania teroristických útokov zrejme na berlínske letiská a ktorý za mrežami v Lipsku spáchal samovraždu, bol v kontakte s džihádistami z Islamského štátu (IS). Nemeckých partnerov na to upozornila jedna z amerických spravodajských služieb.

slovakia

left justify in out

Informáciu prinesú nedeľníky Welt am Sonntag a Bild am Sonntag, už vopred sa však o nej objavili dnes podrobnosti v rôznych médiách. Dvadsaťdvaročný Džábir Bakr konzultoval v dňoch pred svojím zadržaním plánovaný bombový útok podľa spomínaného zdroja telefonicky s kontaktnou osobou z IS v Sýrii. Americkí spravodajcovi zaznamenali viacero takýchto hovorov. V jednom z nich sa mladý Sýrčan vyjadril, že už vyrobil dva kilogramy trhaviny a na margo potenciálnych terčov útoku sa vraj vyjadril, že "veľké berlínske letisko je lepšie ako vlaky".

 

Nemecké orgány rozhodli na základe informácií od americkej strany o zadržaní Sýrčana, čo sa malo stať 8. októbra v skorých ranných hodinách v Chemnitzi. Podozrivému sa však podarilo ujsť a napokon ho až za pomoci troch iných utečencov zo Sýrie zadržali 10. októbra v Lipsku.

 

Internetové vydanie magazínu Der Spiegel prinieslo s odvolaním sa na brata potenciálneho samovražedného útočníka informáciu, že sa mladý Sýrčan radikalizoval až v Nemecku, a to pod vplyvom istého imáma z Berlína.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies