Nemci verbujú kvalifikovaných ľudí zo zadlžených štátov eurozóny

NETKY.SK • 19 Júl 2011, 07:10 • 2 min
Nemci verbujú kvalifikovaných ľudí zo zadlžených štátov eurozóny

Nemci verbujú kvalifikovaných ľudí zo zadlžených štátov eurozóny

slovakia

left justify in out

Nemecko verbuje kvalifikovaných ľudí z takzvaných okrajových krajín eurozóny sužovaných dlhovou krízou. Najsilnejšia krajina Európskej únie (EÚ), ktorej sa momentálne ekonomicky darí, trpí na rozdiel od zadlžených štátov nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily.
      Podľa Spolkového úradu práce chýba Nemecku približne 36.000 inžinierov a napríklad v nemocniciach viac než 5000 lekárov. Podľa hovorkyne úradu Beate Raabeovej sa zahraničné oddelenie úradu zameriava zvlášť na inžinierov zo Španielska a lekárov z Grécka. "V Španielsku zaznamenávame vysoký záujem," povedala Raabeová. Záujem je logický, keďže nezamestnanosť v tejto krajine dosahuje asi 21 % a je najvyššia v EÚ. V Grécku sa zasa sústreďuje na mladých lekárov, ktorí vo svojej krajine musia podstupovať dlhšiu prax než v Nemecku.
      Vláda v Berlíne minulý mesiac zmiernila podmienky pre zamestnávanie kvalifikovaných ľudí z iných krajín, aby čiastočne riešila dlhodobé starnutie obyvateľstva a nízku mieru pôrodnosti. Podmienky na zamestnávanie však nie sú jedinou prekážkou obmedzeného prílevu kvalifikovanej pracovnej sily do Nemecka. Ďalšou je ovládanie nemeckého jazyka, ktorý je pre mnohých ťažký a počet kurzov v ich domovskej krajine je nízky, dodal Spolkový úrad práce.
      "Nemčina už dávno nie je prvým jazykom, ktorý si cudzinci vyberajú," povedala Raabeová. Ako dodala, väčšina kvalifikovaných ľudí sa ako prvý jazyk učí angličtinu, čo znamená, že potom si hľadajú prácu v anglofónnych krajinách.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies