Nemci v Turecku zatvorili diplomatické misie pre náznaky teroristických útokov

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 15:04 • 2 min
Nemci v Turecku zatvorili diplomatické misie pre náznaky teroristických útokov

BERLÍN - Nemecké diplomatické misie v Turecku dnes zatvorili, pretože sa objavili "veľmi konkrétne náznaky" plánovaných teroristických útokov. V Berlíne to oznámil nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

slovakia

left justify in out

Zatvorené bolo nemecké veľvyslanectvo v tureckom hlavnom meste Ankara, ako aj generálny konzulát a nemecká škola v Istanbule. K tomuto opatreniu pristúpili štyri dni po bombovom útoku v centre Ankary, pripomenula tlačová agentúra DPA.


Konzulát v Istanbule uviedol v e-maile zaslanom nemeckým občanom, že zatvorenie inštitúcií nasleduje po varovaní, ktoré "nie je možné spoľahlivo overiť". Obe zariadenia zostanú preventívne zatvorené celý deň, dodal konzulát v e-maile.


Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes vydalo na svojej webovej stránke vyhlásenie, v ktorom vyzvalo každého nemeckého občana v Istanbule, Ankare a ďalších veľkých tureckých mestách na zvýšenú ostražitosť. Vyhlásenie obsahovalo varovania pred zhromažďovaním sa do veľkých skupín na verejných priestranstvách, navštevovaním turistických atrakcií a trávením času v okolí vládnych či vojenských zariadení.


Nemecký generálny konzulát v Istanbule sa nachádza v blízkosti rušného námestia Taksim. Dnešné zatvorenie zariadení nasledovalo dva dni po tom, čo nemecká ambasáda varovala svojich občanov pred prípadnými ďalšími útokmi v tureckom hlavnom meste.


Pri bombovom útoku autom v Ankare v nedeľu 13. marca zahynulo najmenej 37 ľudí. K zodpovednosti zaň sa prihlásila militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK). Skupina vyhlasuje, že sa odtrhla od zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), s ktorou vedie Turecko krvavú vojnu od júla 2015, keď stroskotalo dvojročné prímerie.

 

Odborníci, ktorí sledujú činnosť kurdských militantov, však tvrdia, že obe skupiny - PKK aj TAK - udržiavajú vzťahy. K samovražednému útoku došlo aj v januári v Istanbule, pričom o život prišlo 12 nemeckých turistov. K atentátu sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies