Nemci umiestnili utečencov v bývalom koncentračnom tábore Buchenwald

NETKY.SK • 14 September 2015, 07:58 • 2 min
Nemci umiestnili utečencov v bývalom koncentračnom tábore Buchenwald

BERLÍN - Areál bývalého koncentračného tábora Buchenwald sa stal dočasným domovom pre utečencov. Umiestňovať ich tam začalo mesto Schwerte ležiace v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, informovala dnes agentúra APA s odvolaním sa na izraelský spravodajský portál Ynet.

slovakia

left justify in out

Mesto sa rozhodlo, že v niekdajšom strážnom baraku, ktorý sa ako jediný zachoval, ubytuje 21 utečencov. Tento krok zvažovalo napriek kritike už v januári. Jeho starosta Heinrich Böckelühr ho vtedy obhajoval ako "primeraný".

 

Sociálnodemokratická krajinská premiérka Hannelore Kraftová po rokovaní so zástupcami židovských organizácií na predstavoteľov mesta apelovala, aby spomínaný zámer neuskutočnili. Kritizovali ho aj historici a ďalšie organizácie.

Do Buchenwaldu deportovali počas druhej svetovej vojny okolo 250.000 židov z celej Európy. Za jeho bránami zahynulo vyše 56.500 ľudí.

 

Dvadsaťročný utečenec z Eritrey, ktorého umiestnili v bývalom koncentračnom tábore, portálu Ynet povedal, že nemá problém s minulosťou budovy. Žena, ktorá ušla z Alžírska a v Buchenwalde býva viac ako týždeň, uviedla: "Je tu dobre. Mnoho iní nemajú ani to."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies