Nemci si zvolili prezidenta

NETKY.SK • 13 Február 2022, 15:05 • 2 min
Nemci si zvolili prezidenta

BERLÍN - Prezidenta v Nemecku volí osobitný orgán, Spolkové zhromaždenie (Bundesversammlung), ktoré je zložené z členov Spolkového snemu a nemeckých občanov s pasívnym volebným právom, ktorých volia jednotlivé krajinské snemy.

slovakia

left justify in out

Prezidentom Nemecka zostáva Frank-Walter Steinmeier. Spolkové zhromaždenie ho zvolilo v nedeľu na druhé päťročné funkčné obdobie. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

 

img

Frank-Walter Steinmeier s manželkou

 

Steinmeier (66) získal 1 045 z 1 437 hlasov odovzdaných v Spolkovom zhromaždení, informovala predsedníčka Spolkového snemu (Bundestag) Bärbel Basová.

 

Prečítajte si tiež: Emmanuel Macron a Vladimir Putin hľadali riešenie krízy

 

Steinmeier mal troch protikandidátov, ktorí nemali výrazné šance na zvolenie, uviedla DPA. Strana Ľavica nominovala lekára Gerharda Traberta. Slobodní voliči (FW) si za prezidentskú kandidátku vybrali astrofyzičku Stefanie Gebauerovú a krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) nominovala do boja o prezidentské kreslo člena konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) ekonóma Maxa Otteho. Vedenie CDU vyzvalo Otteho v reakcii na tento krok, aby zo strany vystúpil, inak ho vylúčia.

 

img

 

Možno vás zaujme: Republikáni žiadajú Joe Bidena, aby podstúpil kognitívny test. Chcú ho ponížiť?




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona