Nemci si v nedeľu zvolia nový parlament. V prieskumoch vedú sociálni demokrati

NETKY.SK • 24 September 2021, 08:14 • 2 min
Nemci si v nedeľu zvolia nový parlament. V prieskumoch vedú sociálni demokrati

BERLÍN - Nemeckí voliči si v nedeľu vyberú nové obsadenie parlamentu. Voľby krajine prinesú aj nového kancelára alebo kancelárku, keďže Angela Merkelová po 16 rokoch na tomto poste končí.

slovakia

left justify in out

Pozornosť sa teraz sústreďuje najmä na troch kandidátov, ktorí by ju chceli nahradiť - Armina Lascheta z Merkelovej bloku Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) a bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU), Olafa Scholza zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka a Annalenu Baerbockovú zo strany Zelení.

 

 

img

 

Rôznorodý parlament
Nemci v súčasnosti favorizujú sociálnych demokratov. Ich popularita je na vzostupe a už viac ako mesiac vedú v prieskumoch verejnej mienky. Úspech SPD v prieskumoch dokonca prekvapil aj mnohých analytikov, keďže strana sa po väčšinu uplynulého roka zdala byť menej populárna ako CDU/CSU a Zelení.

 

Tieto strany sú teraz v prieskumoch verejnej mienky na druhom a treťom mieste. Slobodní demokrati (FDP) a nacionalistická Alternatíva pre Nemecko (AfD) dosahujú v prieskumoch vyše 10 percentnú podporu, krajne ľavicová strana Ľavica si oproti posledným voľbám pohoršila a má v prieskumoch okolo 6 percent.

 

img

Celkovo predložilo do parlamentných volieb svoje kandidátky 40 politických strán. Odborníci predpokladajú, že obsadenie parlamentu bude väčšie ako doteraz. Podľa volebných pravidiel by sa súčasný 709-členný Bundestag mohol rozšíriť až na 800 a viac kresiel, uvádza agentúra AP.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ: Angela Merkelová absolvovala svoju poslednú oficiálnu návštevu. S prezidentom Zelenskym sa nezhodli v jednej veci!

 

Modely budúcej vlády
Prieskumy tiež naznačujú, že vládna koalícia bude potrebovať tri strany namiesto tradičnejších dvoch. Možných je niekoľko vládnych alternatív. Veľká koalícia CDU/CSU a SPD by pravdepodobne nezískala väčšinu, tú by im však mohli pohodlne zabezpečiť Zelení, čím by vznikla takzvaná kenská koalícia (čierne CDU/CSU, červená SPD a zelená strana Zelení).

 

Tiež by mohla vzniknúť takzvaná jamajská koalícia (čierna, zelená, žltá) CDU/CSU, Zelených a FDP, ktorá by bola síce možno atraktívnejšia pre mnohých kresťanských demokratov, no Zelení a FDP nie sú jednoduchí partneri, keďže pokus o zostavenie takejto koalície v roku 2017 skončil neúspechom.

 

img

 

Ďalšou možnosťou by bola nemecká koalícia (čierna, červená, žltá), ktorú by tvorili CDU/CSU, SPD a FDP. Koalícia červená, červená a zelená, ktorú by tvorili sociálni demokrati, Ľavica a Zelení, no rokovania medzi stranami by mohli byť náročné.

 

Liberálni slobodní demokrati v minulosti odmietali koalície s SPD a Zelenými, no tento rok takúto možnosť nevylúčili. Ak by sa tieto tri strany spojili, vznikla by takzvaná semaforová koalícia.

 

Pandémia a životné prostredie
Medzi hlavnými témami predvolebnej kampane sú kríza spôsobená pandémiou ochorenia COVID-19 či životné prostredie, ktoré nabralo na dôležitosti po júlových ničivých povodniach na západe Nemecka. Trochu menšej pozornosti sa už dostáva otázkam migrácie či zahraničnej politiky.

Okrem celonárodných parlamentných volieb sa budú 26. septembra konať aj voľby do regionálnych samospráv, a to konkrétne v Berlíne a v Meklenbursku-Predpomoransku. Prieskumy aj tu favorizujú SPD a niektorí odborníci predpokladajú, že by si strana mohla pripísať trojité víťazstvo.

Mohlo by vás zaujímať: Merkelová sa lúči s politickou kariérou. Svojmu nástupcovi vyjadrila obrovskú dôveru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona